PolitikaRegion

Tajni dogovor Dodika i Vučića: Vanredni izbori krajem aprila u RS i Srbiji?

Vanredni izbori trenutno su top politička tema i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Prema pisanju bosansko-hercegovačkih i srpskih medija pred istom odlukom su i predsjednik RS, Milorad Dodik, ali i premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Prema informacijama do kojih je došla Prva politika, krajem aprila trebali bi da se održe vanredni izbori i u Republici Srpskoj i u Srbiji. Poklapanje datuma nije nimalo slučajna pojava. Naime, riječ je o tajnom planu Dodika i Vučića, kojim pokušavaju zadržati liderske pozicije u Republici Srpskoj i Srbiji.

Tako će tokom istovremenih vanrednih izbora pružiti jedan drugom podršku lobiranjem birača u Srbiji i Republici Srpskoj, jer mnogi imaju dvojno državljanstvo, što im omogućava glasanje i na jednim i na drugim izborima.

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odradila svoj dio posla, sada je na Miloradu Dodiku da odredi dan kada će odluka o raspisivanju referenduma biti objavljena u „Službenom glasniku RS-a“ kako bi nakon toga, a po isteku 50 dana, referendum bio održan.

To bi, najvjerovatnije, trebalo da se desi krajem aprila, ali Dodik još važe koji bi datum bio najpovoljniji, jer postoji mogućnost da se istog dana održe i vanredni izbori u RS.

S druge strane, srpski mediji uveliko pišu kako je premijer Aleksandar Vučić blizu odluke da se u Srbiji održe vanredni parlamentarni izbori zajedno sa pokrajinskim i republičkim. Ukoliko se odluči za tu opciju, predsjednik Vlade bi već krajem februara mogao da podnese ostavku u Nemanjinoj 11 i tako izazove novu političku “trku”. Prema sadašnjim kalkulacijama, optimalan datum za održavanje pokrajinskih, lokalnih ali i eventualnih republičkih izbora je 24. april.

U tom slučaju, parlamentarni izbori bi morali da se raspišu najranije 24. februara, a najkasnije 10. marta pošto kampanja po zakonu mora da traje u rasponu od 45 do 60 dana.

Vučić se sastao sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a već je za nedelju zakazao sjednicu Glavnog odbora SNS na kojoj će od rukovodstva zatražiti da ga ovlaste da u narednom periodu može da odluči o izborima čak i prije stranačke skupštine koja je zakazana za 13. februar.

Poslije sjednice GO, informacijama beogradskog lista, lider naprednjaka obaviće krug konsultacija sa najbližim saradnicima i koalicionim partnerima. Tek nakon toga objelodaniće odluku.

Ako se odluči za izlazak na birališta, premijer će tada, zajedno sa Ištvanom Pastorom, predsjednikom pokrajinskog parlamenta, usaglasiti zajednički datum za glasanje i u Vojvodini (izbori u pokrajini po zakonskim rokovima moraju da se održe od 22. aprila do 22. maja). Tom dogovoru pridružiće se i predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković koja određuje datum za lokalne izbora.

Kada je u pitanju Milorad Dodik bolje upućeni kažu da sve njegove računice pokazuju da bi sigurno pobijedio i učvrstio svoju i vlast svog SNSD-a. Posebno je izvlači iz podrške koju je dobio odbacivanjem odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima RS-a i velikoj fešti koju je organizirao 9. januara na Dan RS-a, ali i podrškom službenog Beograda.

Bar za sada Dodik o ovom planu javno ne govori, a s obzirom na ustavne i zakonske ovlasti može kad god hoće raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati vanredne izbore.

U Ustavu RS-a stoji: „Predsjednik Republike može, pošto sasluša mišljenje predsjednika Vlade RS-a i predsjednika Narodne skupštine, odlučiti da Narodna skupština bude raspuštena“.

Navodno bi izgovor, odnosno razlog za raspuštanje Narodne skupštine i raspisivanje vanrednih izbora bio to što opozicija ne priznaje legitimitet Vlade RS-a i što je RS neophodno apsolutno političko jedinstvo.

Prva politika

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close