Tajna dugovječnosti: Bilje koje će vam produžiti život

Rješenje tajne dugovječnosti možda već raste u vašoj bašti. Bilje za koje znamo da pomaže u liječenju nebrojeno mnogo bolesti i infekcija, takođe nam može pomoći da živimo duže i zdravije.
Snažno ljekovito bilje često se naziva adaptogeno bilje jer pomaže tijelu u njegovom prirodnom zadatku održavanja homeostaze – delikatne ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje.

Tijelo izbačeno iz ravnoteže nalazi se u “negativnoj homeostazi”, stanju u kojem anabolički i katabolički sistemi ne mogu da funkcionišu ispravno, što na kraju dovodi do simptoma umora, anksioznosti, depresije, nesanice, fluktuacije težine i oslabljenog libida. Ali adaptogeni će pomoći tijelu da se prilagodi. Na primjer, osobe s visokim nivoom šećera u krvi mogu uz pomoć adaptogene biljke doći do nižeg nivoa glukoze u tijelu, dok će osobama s niskim nivoom šećera u krvi ljekovita biljka pomoći da podignu šećer.

Zbog ove izuzetne sposobnosti da poboljšaju sposobnost tijela pri stresu, adaptogeno bilje bukvalno može dodati godine životnom vijeku.

Bilje za koje treba da znate:

SVETI BOSILJAK
Octimum sanctum liječi sve, od astme i prehlade do kamena u bubregu i stresa. I dok se običan bosiljak (Ocimum basilicum) prije svega koristi kao začin, za hinduiste je sveti bosiljak (Octimum sanctum) božanska biljka. Najčešće ga preporučuju kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Dobar je čak i kao sredstvo protiv ugriza insekata. Lako se uzgaja i može biti poslužen svjež ili sušen. Žvaćite ga ili pijte čaj.

REIŠI
U taoistički tradiciji naziva se “pečurka besmrtnosti”, a tradicionalna kineska medicina uvrstila ju je među “superiorno bilje” – crveni reiši prije svega pomaže da brzo vratite snagu, poboljšava stanje kod koronarnih bolesti, imunoloških poremećaja, raka, kao i visokog holesterola i artritisa. Idealno je poslužiti je kuhanu u čorbama, ali se može uzeti i u obliku ekstrakta ili praha.

JIAOGULAN
Po hemijskom sastavu je sličan ginsengu. Bukvalan prevod imena znači “biljka besmrtnost”, i to uopšte ne čudi. Jedna od glavnih karakteristika ove biljke je ta da povećava sagorijevanje masnoća. Naime, pomaže jetri da prebaci ugljene hidrate i druge šećere u mišiće umjesto da ih taloži. Osim toga, zbog dobrog djelovanja na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ima nadimak “biljka zaštitnik srca”. Ne samo da pomaže u regulaciji krvnog pritiska, nego i povećava nivoe dobrog holesterola, dok istovremeno snižava loš. Štiti od srčanog i moždanog udara jer pomaže u smanjenju arterijske blokade. Jiaogulan se obično poslužuje u obliku čaja.

ASTRAGALUS
Još jedna biljka koju cijene u kineskoj medicini. Astragalus je zaradio izvrsnu reputaciju zbog efekta na imuni sistem. Djeluje na brojna stanja, uključujući sezonske alergije, prehlade i grip, umor, upale, krvni pritisak i cirkulaciju, bolesti srca, toksičnost jetre, dijabetes i rak. Čak i farmaceutske kompanije koriste dijelove ove biljke. Posebno je zanimljiva astragalusova sposobnost da uspori proces starenja jer podstiče zdravlje telomera. Naime, mnogi misle da se ključ starenja nalazi na ivicama dvaju niti koje čine DNK, tj. telomerima. Astragalus je dostupan u obliku ekstrakta, praška ili tableta.

ŽALFIJA
Žalfija je jedina biljka s ovog spiska koja se ne smatra adaptogenom, ali to ne umanjuje njenu sposobnost podsticanja dugovječnosti. Od gotovo 900 poznatih sorti žalfije, vrtna žalfija i španska žalfija se najčešće koriste. Cijenjena i od strane drevnih Acteka, ova “biljka besmrtnosti” ima neposredan uticaj na smirivanje, kao i funkciju disajnog sistema. Sprečava glavobolje jer doprinosi jasnijem razmišljanju i poboljšanu pamćenja. Kod nekih poboljšava i kvalitet sna. Ulje žalfije se čak pokazalo dobrim u borbi protiv raka, jačanju imuniteta i zaštite srca, piše Magazin.

Zapamtite da ljekovito bilje u kombinaciji s nekim lijekovima i određenim stanjima može imati negativne reakcije. Trudnice ili oni koji boluju od autoimune bolesti mogu imati komplikacije ako na svoju ruku uzmu ljekovite biljke. Prije upotrebe se posavjetujte s ljekarom.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close