PolitikaRegion

Svojim glasom na izborima borite se za BiH

Poglavar Islamske zajednice boravio u Švicarskoj

REIS KAVAZOVIĆ: Svojim glasom na izborima borite se za BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović petodnevnu posjetu Švicarskoj i Lihtenštajnu iskoristio je da Bošnjacima koji su iz svojih domova protjerani tokom agresije na našu zemlju, ukaže na važnost izlaska na izbore, a samim time i očuvanja domovine, Bosne i Hercegovine.

Volja građana 

On je, govoreći u džematu Cirih, posebno napomenuo važnost izlaska na lokalne izbore 2. oktobra te pozvao Bošnjake Srebrenice, Vlasenice, Višegrada, Zvornika, Foče, Prijedora, Kozarca, Banje Luke da se svojim glasom na izborima bore za svoju domovinu, prije nego što opet dođu u situaciju da je moraju braniti svojom krvlju.

– Postoje dva načina da se borimo za našu domovinu. Jedan je da je krvlju branimo i zalijevamo, a drugi je da svake četiri godine svojim glasanjem potvrdimo njenu suverenost i da kažemo: “Da, mi smo Bošnjaci i muslimani i ovo je i naša zemlja.” Kako hoćete, Bošnjaci. Birajte. Ili ćete krvlju, svakih 20, 30, 50 godina slati svoju djecu na liniju odbrane države ili ćemo svake četiri godine svojim glasovima potvrđivati njen suverenitet i kazati dugima: „Ovo je naše ovdje.“ Ja mislim da je bolji ovaj drugi način. Mislim da je to naša obaveza – poručio je reis Kavazović.

Pozvao je sve Bošnjake, muslimane, da svojim glasom čuvaju svoju domovinu, pa makar je i krvlju branili.

– Idu izbori za Srebrenicu. Bolje je da svake četiri godine izađemo na izbore i potvrdimo svoju volju nego da moramo krv prolijevati. A ako bude trebalo i to, morat ćemo. Nemamo mi tu dvojbe nikakve. Mi smo sinovi ove zemlje i ne libimo se kazati da ćemo izaći na megdan svakome ko dira njenu suverenost. Svi koji žele s nama živjeti mogu živjeti u miru. Jer, nikada i nikoga ovaj narod nije ugrozio. I nikada ni protiv koga ovaj narod nije vodio rat. Našu volju niko neće poništiti. Mi ćemo odbraniti svoju domovinu – poručio je reis.

Suštinsko pitanje 

Stoga je kazao da o ovom pitanju moramo imati punu svijest kao pojedinci i narod, ali i kao zajednica muslimana.

– Nemojte da ovo smatramo marginalnim pitanjem. Nakon vjere u Boga ovo je suštinsko pitanje. Svi se oko našeg bošnjačkog jorgana hvataju ne bi li ga odvukli na svoju stranu, a mi ga trebamo i zubima držati. I sačuvati Srebrenicu, i Potočare. Moramo sačuvati mezare. Valja nama izaći na izbore i glasati – poručio je Kavazović.

Bošnjaci, ne budite lijeni 

Reis Kavazović pozvao je sve Bošnjake da ne budu lijeni i da tamo gdje “možemo jeftinije proći ne plaćamo skupu cijenu opstanka”.

– Nemamo prava na to ni zbog djece koja tek stasavaju. Ima jako puno naroda koje je Allah dao, ali im nije dao da imaju vlastitu kuću. Nije im odredio takvu sudbinu. Mi nismo veliki narod, ali ovo je narod kojem je Bog dragi dao da sagradi svoju kuću da ima sobe, sprat donji i gornji, svoj krov, prozore, vrata, da možemo u nju da uđemo. Valja je čuvati svaki dan. Njima treba ta kuća. Nama starijima manje treba. Mi se spremamo za onu ahiretsku, vječnu kuću. Da bi i oni došli do Ahireta, moraju preživjeti u ovoj kući zemaljskoj. Njima ta kuća treba – istakao je reis Kavazović.

 

Autor: A. Nu.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close