Svjetsko, a naše

Rukometni savez Bosne i Hercegovine i juniorska reprezentacija naše zemlje pokazali su nam u prethodnih 14 dana kako je organizirati jedno veliko takmičenje i kako je kada na njemu igra jedna naša selekcija.

Turnirski način

Otkako postoji ova zemlja kao samostalna i suverena, nijedna naša selekcija u ekipnim, loptaškim sportovima nije učestvovala na Svjetskom prvenstvu.

Nikada se od 1992. pa donedavno nismo imali priliku takmičiti s Argentinom, Brazilom, Korejom, Kongom i to sve turnirskim načinom takmičenja dok 24 najbolje mlade rukometne reprezentacije svijeta nisu zaigrale na Mundijalu u BiH.

A da je za organizaciju trebalo dosta rada, muke i sredstava, ne treba ni podsjećati. To najbolje znaju ljudi okupljeni oko rukometa i Saveza, koji ne da su “izginuli” u posljednjih 15 dana već su “ginuli” i mnogo prije.

Od trenutka kada su od Grčke izgubili u bici za domaćinstvo SP-a 2011., preko pripremnih radnji za ovo 2013., pa sve do finalne utakmice u kojoj je Švedska dobila Španiju (28:23) te tako Danskoj preotela titulu najtalentiranije selekcije igrača rođenih 1992. i kasnije.

Ako je naš savez pobrao lovorike za skoro savršenu organizaciju (s izuzetkom incidenta u Banjoj Luci kada je dopušteno unošenje transparenta s likom ratnog zločinca Ratka Mladića), šta tek reći za naše mlade rukometne nade.

Država na nogama

Ivan Miličević, Stefan Janković, Petar Bubalo, Elvis Memić, Damir Halilković, Denis Serdarević, Tarik Kasumović, Josip Perić, Nemanja Bezbradica, Dejan Malinović, Elmir Građan, Ivan Milas, Josip Ereš, Said Ajkunić, Muhamed Zulfić, Josip Čavar i Damjan Sarać također su “izginuli” i pokazali nešto što smo rijetko kad imali priliku vidjeti.

Svojim predstavama za samo dva dana podigli su na noge cijelu državu, zaintrigirali uspavane i beznadežne ljubitelje sporta, a posebno rukometa, a za sve su počašćeni sintagmom “ponos države”.

Cilj mladih rukometaša predvođenih minucioznim Zdenkom Grbavcem bio je četvrtfinale, nisu ga ispunili jer su eliminirani od Egipta rundu ranije. Na kraju su bili 14., no samo su dvije utakmice izgubili u regularnom dijelu, od Slovenije (24:28) u grupnoj fazi, te od Njemačke (28:29) u meču za plasman. Rukomet u BiH definitivno ima dobru budućnost.

Građan najefikasniji, Serdarević novi idol

Najefikasniji bh. reprezentativac na Mundijalu bio je pivot Elmir Građan, koji je postigao 50 golova. On je ukupno šesti najbolji strijelac prvenstva s maestralnim procentom uspješnosti od 79. Među asistentima, od bh. igrača najbolji je Josip Perić (sa 18 asistencija peti najuspješniji na Prvenstvu), a poslije Građana on je i naš drugi najbolji strijelac (38 golova).

Ipak, možda i najveće oduševljenje publike tokom utakmica BiH izazivao je golman Denis Serdarević, donedavni kadetski reprezentativac Francuske. Po učinku on je sedmi golman na svijetu sa 88 odbrana (32,2 procenta) te je treći asistent među golmanima sa 11 dodavanja za gol.

Idealni sastav

U idealnom timu SP-a nalaze se tri igrača Španije, dva Švedske te po jedan iz reprezentacija Francuske i Hrvatske.

Golman: Peter Johaneson (Švedska). Lijevo krilo: Andreas Berg (Švedska). Desno krilo: Ante Tokić (Hrvatska). Lijevi bek: Kventin Minel (Francuska). Srednji bek: Pablo Kačeda Gonzales (Španija). Desni bek: Aleks Dušebajev (Španija). Pivot: Gonzalo Poras Perez (Španija). Najkorisniji igrač turnira (MVP) je Šveđanin Filip Stenmalm. Najbolji strijelac je Kuvajćanin Abdulah Alharabali sa 65 golova.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close