Svjetski milijarderi `teški` 6,9 biliona dolara

Azija je prošle godine imala pravi bum milijardera, pokazala je nova lista globalnih bogataša kineskog magazina Hurun report, na kojoj se više od 200 Azijata našlo prvi put, zahvaljujući bogatstvu koje je premašilo milijardu dolara.

Ukupno 824 Azijata našlo se na listi 1.867 milijardera na globalnom nivou, pri čemu se 216 stanovnika Azije na listi našlo prvi put, prenosi agencija France presse.

SAD imaju najviše milijardera, njih 481, zatim slijedi Kina sa 358, pokazuje lista Hurun reporta. Na vrhu liste nalazi se suosnivač američkog tehnološkog giganta Microsoft Bill Gates, koji je sa prve pozicije smijenio Meksikanca Carlosa Slima.

Američki ekonomski oporavak i bum u IT sektoru doveli su do rekordnog broja svjetskih milijardera, rekao je predsjednik Hurun reporta Rupert Hoogewerf.

Najbogatiji čovjek u Kini, građevinski magnat Wang Jianlin, skočio je na 26. sa 72. mjesta na globalnoj listi, zahvaljujući tome što je prošle godine udvostručio svoje bogatstvo na 25 milijardi dolara.

Hoogewerf navodi da je 90 kineskih milijardera na visokim pozicijama savjetnika političara, a među njima je i 31 delegat Narodnog kongresa, kineskog parlamenta.

Uvrštavanje na Hurunovu listu, međutim, bogatim Kinezima često donosi probleme u vidu strože kontrole poslovanja i načina sticanja imovine. Brojni bogataši su više puta bili pod istragom, a neki od njih i uhapšeni.

Imovina svjetskih milijardera je prošle godine bila vrijedna 6,9 biliona dolara, više od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Japana, navodi Hurun report.

Gatesova neto vrijednost je u 2013. porasla 26 odsto na 68 milijardi dolara. Na drugom mjestu je američki investicioni guru Warren Buffett, „težak“ 64 milijarde dolara, a na trećem Španac Amancio Ortega, osnivač tekstilnog giganta Inditex, sa 62 milijarde.

Slim je pao na četvrto mjesto, nakon što mu je bogatstvo smanjeno devet odsto na godišnjem nivou na 60 milijardi dolara. On, međutim, na prošlogodišnjoj listi Forbesa i dalje zauzima prvo mjesto, uz procjenjenu neto vrijednost od 73 milijarde dolara, a slijedi ga Gates sa 67 milijardi. Na Forbesovoj listi nalazi se 1.342 milijardera.

Tanjug

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close