Svjetski mediji: Sjećajmo se genocida u Srebrenici da se nikad ne bi ponovio

Svjetski mediji danas objavljuju brojne tekstove posvećene obilježavanju 19. godišnjice genocida koji je 1995. godine počinjen u Srebrenici, javlja Fena.

Jedan od tekstova koji prenosi “The Telegraph” je i onaj ministrice u vladi UK-a pri Ministarstvu vanjskih poslova te ministrice za vjere i zajednice baronese Sayeede Wars koja naglašava da će se zvaničnici i porodice žrtava danas još jednom sastati u Srebrenici da bi se prisjetili onih koji su izgubili živote.

Smatra da obilježavanje te godišnjice daje svijetu šansu da se sjeti genocida koji je počinjen u Srebrenici, kao i onoga što svi dugujemo žrtvama, prenosi „The Telegraph”.

Zbog toga je, dodaje baronesa Wars, britanska vlada podržala osnivanje memorijalnog spomenika u Srebrenici, pružila pomoć prilikom obnove infrastrukture u tom gradu te pružila podršku Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) da bi identifikovali pronađene ostatke tijela.

Agencija „Associated Press” prenosi priču Hajrije Selimović koja sahranjuje muža i dva sina 19 godina nakon masakra.

Selimović je ponovo sahranila tijela muža i dva sina na groblju gdje su sahranjene žrtve najvećeg evropskog masakra nakon Drugog svjetskog rata.

Oni su bili, navodi „Associated Press”, među 8.000 žrtava bošnjačkih muškaraca i dječaka kada su srpske snage okupirale područje Srebrenice 11. jula 1995. godine. Samir je imao 23, a Nermin 19 godina kada su bili ubijeni.

Ostaci srebreničkih žrtava još se pronalaze u masovnim grobnicama i identificiraju zahvaljujući DNK tehnologiji. Svakog 11. jula sahrani se novi broj žrtava u Memorijalnom centru u blizini Srebrenice.

Ove godine, dva sina Hajrije Selimović su među 175 novootkrivenih žrtava koje su sahranjene s ostalih 6.066 uključujući i njenog muža Hasana koji je pronađen 2001. godine, ali sahranjen godinu dana poslije.

– Nisam željela da ga sahranim zato što su bile pronađene samo glava i nekoliko manjih kostiju – kazala je Selimović i dodala da je čekala pronalazak ostataka kostiju da bi mogla sahraniti sve zajedno.

– Ali ništa više nije pronađeno, pa smo sahranili to što smo imali – prenosi „Associated Press.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close