Plan hrvatske Vlade: Prodaju Luku koju su iznajmili BiH

Hrvatska vlada u naredna dva mjeseca pokrenut će postupak prodaje 20 posto državnog vlasništva u Luci Ploče, pišu hrvatski mediji.

Bh. institucije nisu upoznate sa prodajom udjela u Luci Ploče, koja isključivo služi za potrebe bh. privrede. Hrvatska vlada namjerava da za 20 posto dionica Luke Ploče dobije oko 4,5 miliona eura.

Bh. preduzeća

Prije rata Luka Ploče je izgrađena za potrebe privrede BiH i data našoj zemlji na korištenje u narednih 100 godina. Što se tiče imovine bh. preduzeća u Luci Plioče, ona ovom prodajom nije ugrožena. Jedina kompanija koja ima imovinu u Luci su Naftni terminali Federacije BiH, ali to je poseban privredni subjekt, tako da ga se prodaja ne tiče.

U Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH kazali su nam da nijedna kompanija iz Federacije BiH nije u početnim bilansima, kada su oni pravljeni pred početak procesa privatizacije, iskazala vlasništvo u Luci Ploče, ni u pasivi ni u aktivi.

Svi odnosi sa Lukom Ploče, kazali su, regulisani su međudržavnim sporazumima.

Luka Ploče trenutno ima eksteritorijalni status jer je Dejtonskim sporazumom, čiji je potpisnik i Hrvatska, Luka Ploče usupljena BiH na korištenje u narednih 100 godina.

Inače, bh. kompanije koriste 90 posto kapaciteta Luke, a ostatak hrvatske firme. Iako je korištenje Luke definirano međudržavnim ugovrom, u proteklom periodu je ipak bilo problema. Prošle godine, podsjećanja radi, ulaskom Hrvatske u EU bh. firmama je bilo onemogućeno da transportuju robu životinjskog porijekla u Luku kako bi izvozile u treće zemlje jer ne ispunjava standarde EU i ne može se transportovati preko teritorije Unije. Nedugo zatim dogovor o slobodnom prolazu je ipak postignut.

Sporazum

“Nevjerovatno je da se Hrvatska upustila u prodaju dionica bez regulisanja međudržavnog sporazuma. Pitanje je da li je ta prodaja u skladu sa odredbama sporazuma i ko će garantovati korištenje Luke u narednih 100 godina. Treba uzeti u obzir da je Luka Ploče jedina morska veza BiH sa svijetom, i loši potezi mogu nam nanijeti veliku štetu”. kazao je Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Onaj ko kupi udio u Luci Ploče imaće monopolistički položaj jer je kompletna bh. privreda oslonjena na tu Luku, moći će postavljati uslove kakve želi i tako uticati na konkurentnost bh. privrede.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close