Svjetski lideri obilježavaju 70 godina od iskrcavanja u Normandiji

Svjetski lideri okupit će se danas u Normandiji povodom obilježavanja 70 godina od savezničkog iskrcavanja u Drugom svjetskom ratu.

Šefovi država sastaće se na jednoj od pet plaža na koje su se savezničke trupe iskrcale 6. juna 1944. godine. Francuski predsjednik Fransoa Oland održaće govor, a poslije njega govoriće predsjednik SAD Barak Obama.

Vrhunac ceremonije biće rekonstrukcija događaja od prije 70 godina. Komemoracije su počele u ponoć bdijenjem nedaleko od Vistrehama, gdje su invaziju počeli britanski vojnici.

Šestog juna 1944. godine britanske, američke i kanadske snage izvršile su invaziju na obalu sjeverne Francuske.

Ovo iskrcavanje bilo je prva faza “Operacije overlord”, čiji je cilj bilo okončanje Drugog svjetskog rata i nanošenje poraza nacističkoj Njemačkoj.

Do kraja “Dana D” saveznici su uspjeli da uspostave uporište u Francuskoj, a nacistička Njemačka poražena je u narednih 11 mjeseci.

Ceremoniji obilježavanja “Dana D” prisustvovaće i ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski premijer Dejvid Kameron, njemački kancelar Angela Merkel, kao i britanska kraljica Elizabeta.

Očekuje se da će prisustvovati i novoizabrani ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, u vrijeme kada vladaju velike tenzije između njegove zemlje i Rusije, prenio je BBC.

Putin i Kameron sinoć su se sastali, a britanski premijer je uputio “veoma jasnu i čvrstu poruku” u vezi sa krizom u Ukrajini, navodi se u izvještajima.

Ruski predsjednik sinoć je u Jelisejskoj palati razgovarao više od 90 minuta sa Olandom, a dvojica zvaničnika kasnije se nisu obratili novinarima.

Ruski predsjednik će se tokom dana sastati i sa Merkelovom.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close