-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Svjetski dan televizije: U cijelom svijetu slavi se savremena TV

Na dan 21. novembra televizijske kuće u cijelom svijetu slave Svjetski dan televizije. Ta nas godišnjica podsjeća na to kako se televizija temeljito mijenjala da bi postala današnji TV, totalni vizualni doživljaj.

U sklopu obilježavanja velike godišnjice te inicijative Ujedinjenih naroda, u cijelom će se svijetu online emitirati spot dug 30 sekundi koji poziva gledatelje da otkriju sve mogućnosti savremene televizije.

Danas stvaramo televiziju sutrašnjice

Spot pripremljen za ovu posebnu godišnjicu koja se obilježava od 1996. godine, kad su tu inicijativu pokrenuli Ujedinjeni narodi, pokazuje da u cijelom svijetu televizija danas znači mnogo više nego nekada. Danas je televizijski program gledatelju dostupan u svakom trenutku, i kod kuće i izvan kuće, na svim vrstama ekrana, od najmanjih do najvećih, uživo ili s vremenskim odmakom, a nudi zajednički i lični doživljaj.

Televizija je danas mjerljiva, povezana, personalizirana i prilagođena raznim skupinama stanovništva.

“Televizija nas je povezala tokom pandemije bolesti COVID-19. Zahvaljujući televiziji bili smo informirani, školovali se, zabavljali i nalazili nadahnuće za sebe. Na nedavno održanoj konferenciji COP26 radiotelevizije iz cijelog svijeta odigrale su važnu ulogu, upozoravajući na izazove klimatskih promjena i upućujući na zajednička rješenja. Živjela televizija, medij koji nas ujedinjuje”, zaključila je Caroline Petit, zamjenica ravnatelja i voditeljica UNRIC-a, Regionalnog informacijskog centra Ujedinjenih naroda za Evropu.

“Ovom prilikom, kad obilježavamo 25. godišnjicu Svjetskog dana televizije, prisjećamo se nezaustavljivog napretka televizije, ali razmišljamo i o budućnosti. Možemo reći da je u DNK ovog našeg medija zapisano da se mora neprekidno mijenjati kako bi zadovoljio potrebe gledatelja, televizijskih kuća i marketinga, nudeći stalno nove platforme, nove mogućnosti i nove ideje. Svjesni te stalne mijene, s nestrpljenjem očekujemo što će nam donijeti sljedećih 25 godina i spremni smo za sve inovacije koje će televiziju učiniti još potpunijim iskustvom”, naglasila je Katty Roberfroid, generalna direktorica udruge egta.

Više informacija dostupno je na stranici World television today.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close