Svjetski dan mladih: Papa Franjo govorio na Copacabani pred dva miliona ljudi

Papa Franjo je u obraćanju mladima izrazio podršku demonstrantima koji su izašli na ulice kako bi tražili promjene u Brazilu.

Papa se obratio pred oko dva miliona mladih katolika koji su se okupili na najpoznatijoj plaži u Rio de Janeiru, Copacabani.

Papa je rekao da prati “vijesti iz svijeta” i da je vidio proteste mladih koji su “izrazili želju za pravednijom i više bratskom civilizacijom”.

– Mladi ljudi na ulicama su oni koji žele biti pokretači promjena. Molim vas nemojte dopustiti da drugi budu pokretači promjena – rekao je Papa, koji će se u nedjelju navečer vratiti u Rim nakon posjete Brazilu za Svjetski dan mladih.

– Tražim od vas da budete pokretači promjena, da nastavite pobjeđivati apatiju i da ponudite kršćansko rješenje za društvene i političke probleme u različitim dijelovima svijeta – rekao je 76-godišnji argentinski poglavar Rimokatoličke crkve.

Više od milion demonstranata izašlo je na ulice Brazila prošlog mjeseca kako bi osudili korupciju, povećanje cijena javnih usluga i cijenu koja se mora platiti za održavanje svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine.

Demonstracije su često okončavane nasiljem.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close