Kompletiranje Vlade ZDK tek u septembru

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za 31. juli je zakazao sjednicu na kojoj bi trebao imenovati nove ministre finansija, privrede i boračkih pitanja, nakon što su te pozicije napustili ministri iz Saveza za bolju budućnost BiH. 

Predsjedavajući Skupštine Sretko Radišić (SDP) očekuje da će tada biti popunjena dva od tri resora, koja su na osnovu stranačkog dogovora pripala strankama koalicije, SDP-u, HDZ-u i Narodnoj stranci Radom za boljitak.

Problem u formiranju sastava najnovije koalicije nastao je jer HDZ još nije izašao s kandidatom za pripadajući resor privrede. Ivica Čurić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a i aktuelni ministar za socijalna pitanja, očekuje prijedlog rješenja za situaciju u kojoj se ova stranka našla u novoj prekompoziciji izvršne vlasti, od stranačkih kolega iz SDP-a. Prema nacionalnom rasporedu, jedino upražnjeno mjesto koje je preostalo HDZ-u trebao bi popuniti Bošnjak, ali u ovoj stranci imaju “objektivnih problema” da istaknu kandidata.

Na sjednici Skupštine 31. jula vjerovatno će biti razmatrana samo dva prijedloga, dok će treći biti rješavan po povratku s godišnjih odmora, dakle najvjerovatnije u septembru, kada bi Vlada ovog kantona trebala konačno profunkcionirati u punom kapacitetu.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close