-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Svjetski dan Crvenog krsta i polumjeseca: Upoznajte osnovne principe humanitaraca

Danas počinje obilježavanje Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca…

Osnivač Pokreta Crvenog krsta je Henry Dunant. Rođen je 8. maja 1828. godine u Ženevi u bogatoj porodici. Po završenim studijama posvetio se bankarskom pozivu.

24. juna 1859. godine, u namjeri da sklopi posao s francuskim carem Napoleonom III. slučajno se našao na bojnom polju kod Solferina. Patnja koju je tada vidio izmijenila je njegov život.

Narednih godina u cijelosti se posvetio stvaranju organizacije Crvenog krsta. Zapustivši posao na kraju je bankrotirao i potpuno osiromašio te pao u zaborav. Međutim, ideja koju je postavio na noge rasla je i razvijala se i postala prihvaćena u cijelom svijetu. 1887. godine Dunant se bolestan i bez ikakvih sredstava za život smjestio u sirotinjski dom u Heidenu, gdje ga je otkrio mladi novinar Georg Bamberger i 1895. godine napisao priču o životu Henry Dunanta.

Dunant je po drugi put u svom životu postao cijenjen i slavljen u cijelom svijetu. Godine 1901. norveški parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir, koju je podijelio s Federicom Passyem (iz Francuske mirotvorne udruge).

Dunant se nije vratio bogatstvu i raskoši što mu je omogućavala Nobelova nagrada i mnoge druge ponude koje su mu slala humanitarna društva i pojedinci. Nije zadržao novac za sebe, već ga je poklonio Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji. Ostao je u staračkom domu u Heidenu gdje je 1910. godine umro.

Od 1948. godine 8. maj, u počast Henryu Dunantu, u cijelom svijetu se obilježava kao Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Probuditi svijest o pružanju pomoći ugroženima

Svjetski dan Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ove godine se širom svijeta prigodnim aktivnostima obilježava pod motom “Zajedno smo nezaustavljivi” (Together we are unstoppable).

Humanitarci, volonteri su ponosni što pripadaju najvećem i najznačajnijem humanitarnom pokretu čiju pomoć i podršku je tokom protekle godine dobila svaka 12 osoba u svijetu.

“U periodu iza nas, a i danas, pokazajemo da smo najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednim situacija, od snježnih padavima, poplava, migracija, pa do, na žalost, još uvijek prisutne pandemije koronavirusa”, navode iz Crvenog križa Federacije BiH.

Značajna humanitarna pomoć, veliki broj socijalnih i drugih usluga, psiho-socijalna podrška građanima, migrantima, zdravstvenim i socijalnim institucijama i sistemu civilne zaštite dokaz su toga.

Crveni križ Federacije BiH u strukturi ima oko 2.500 volontera i oko 23.000 članova a interesovanje za tu organizaciju raste.

“Naša borba za humanost ne prestaje, ona je konstantna. Iz dana u dan radimo više, pomažemo više i sve je više onih koji žele biti dio ove velike humane porodice”, poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U Nedjelji/Tjednu Crvenog križa naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja s podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu razne humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege.

Biće organizovane akcije darivanja krvi, nastavit će se pružati podrška zdravstvenom sistemu u procesu vakcinacije, a migrantima pružanje humanitarne pomoći, prve pomoći i psihosocijalne podrške. Posebnu pomoć u vidu baby setova (1.200) uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH (17).

U okviru strukture Mladi su, također, organizirali niz online edukativnih radionica i kampanja o diseminaciji, vršit će se distribucija markica Crvenog križa i organizirati radionica za certifikaciju volontera iz prve pomoći, a značajnu podršku u informatičkoj opremi za uspostavu komunikacijskih centara dobiti će svih deset kantonalnih organizacija CK.

Također, biće puštena i prva mobilna aplikacija Crvenog križa FBiH o prvoj pomoći, koja bi trebala olakšati pružanje prve pomoći laicima, ali i onim koji su već prošli određene edukacije prve pomoći.Osnovni principi Crvenog krsta i polumjeseca:

Svaki crvenokrstaš trebalo bi da se pridržava principa na kojima se zasniva cijela ideja o Crvenom krstu. Njih ima sedam, a to su:

1. HUMANOST

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, rođen je u želji da bez diskriminacije ukaže pomoć ranjenicima na bojnom polju, u svom međunarodnom i nacionalnom vidu nastoji da spriječi i ublaži ljudske patnje u svim prilikama. Njegov cilj je, da štiti život i zdravlje i da obezbijedi poštovanje ljudske ličnosti. On unaprjeđuje uzajamno razumijevanje, prijateljstvo, saradnju i trajan mir među svim narodima.

2. NEPRISTRASNOST

On ne pravi nikakvu razliku prema narodnostima, rasi, vjerskim ubjeđenjima, klasi ili političkom mišljenju. On nastoji da ublaži stradanje pojedinaca, rukovođen samo njihovim potrebama dajući prvenstvo najhitnijim slučajevima nesreća.

3. NEUTRALNOST

Da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne angažuje se u bilo koje vrijeme u raspravama političke, rasne, vjerske i ideološke prirode.

4. NEZAVISNOST

Pokret je nezavisan. Nacionalna društva, kao pomoćni organi humanitarnih službi svojih vlada i podvrgnuta zakonima u njihovim zemljama, moraju uvijek da sačuvaju svoju autonomiju, koja će im omogućiti, da u svako doba djeluju u skladu sa principima Pokreta.

5. DOBROVOLJNOST

To je dobrovoljni pokret za pomoć, koji ne pokreće želju za sticanje koristi.

6. JEDINSTVO

U jednoj zemlji može postojati samo jedno društvo Crvenog krsta ili Crvenog polumeseca. Ono mora biti dostupno svima i sprovoditit svoju humanitarnu djelatnost na cijeloj teritoriji.

7. UNIVERZALNOST

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, u kome sva društva imaju jednaki status i dijele jednaka prava i dužnosti, da se međusobno pomažu, je univerzalan

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close