Svjetski dan borbe protiv raka dojke: Rano otkrivanje bolesti jedina šansa za izlječenje

Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svijetu…

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svijetu, rezultati su Svjetske zdravstvene organizacije.

U mnogim mjestima širom svijeta danas se održavaju manifestacije sa kojih se upućuje podrška ženama koje se u ovom trenutku suočavaju sa dijagnozom ove opake bolesti, koje se liječe i pokušavaju da se izbore sa svim onim stvarima koje ova bolest nosi, mučninama, teškim terapijama, opadanjem kose, gubitkom dojke kao jednog od najvažnijih atributa ženstvenosti, strahom od smrti…

Ružičasta traka, univerzalni simbol borbe protiv raka dojke počela je da se koristi kao simbol ove borbe početkom devedesetih godina i danas je najpoznatija traka na svijetu sa prepoznatiljivom porukom.

Ovu traku u mjesecu oktobru nose svi oni koji pružaju podršku oboljelima od karcinoma dojke ili u spomen onih koji su preminuli od ove bolesti. Roze traka se, kao roze, ženska boja nosi u znak podrške ženama, dok se plava nosi u znak podrške muškarcima koji takođe, iako mnogo ređe od žena, mogu oboleti od ove bolesti.

Rano otkrivanje karcinoma ostaje kamen temeljac u kontrolisanju ove bolesti. Kada se karcinom dojki uoči još u ranoj fazi i ako se primjene adekvatni tretmani, postoji odlična šansa da se rak dojki izliječi. Ako se ipak otkrije u kasnijim fazama bolesti, kurativne metode često nisu opcija izlečenja.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije većina smrtnih slučajeva se pojavljuje u nižim i srednje razvijenim zemljama, gde je većini žena dijagnoza karcinoma dojki postavljena u kasnijoj fazi bolesti, uglavnom zbog nedostatka svijesti o ovoj bolesti i barijerama o zdravstvenoj zaštiti uslovljenjim raznim društveno-socijalnim položajima žena.

Faktori rizika karcinoma dojki

Istorija raka dojki u prodici povećava rizik ove bolesti. Reproduktivni faktori povezani sa produženom izlaganju endrogenih estrogena, kao što je rana pojava prve menstruacije, kasna menopauza, rođenje prvog djeteta u kasnijim godinama, su među najčešćim faktorima rizika za karcinom dojke. Takođe, korisnice oralne kontracepcije i hormonskih terapija su pod većim rizikom.

Prevencija

Mamografija i redovne ultrazvučne kontrole smanjuju rizik od karcinoma dojki. Zdrava ishrana, fizička aktivnost, kontrolisano unošenje alkohola, kontrolisanje tjelesne težine tj. sprečavanje gojaznosti mogu eventualno uticati na smanjenje pojave raka dojke.

Rano otkrivanje raka dojke

Iako briga o zdravlju može postići određen nivo prevencije ipak se karcinom ne može uvijek i u svim slučajevima izbjeći. Zbog toga, rano otkrivanje u cilju poboljšanja ishoda raka dojke ostaje dalje kamen temeljac kontrole.

Ulična akcija u Banjaluci

Svjetski dan borbe protiv raka dojke obilježen je danas u i u Banjaluci. Članice Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Iskra” dijelile su prolaznicima brošure “Program ranog otkrivanja raka dojke” s ciljem podizanja svijesti građana o ovoj bolesti.

Prema istraživanjima godišnje u RS od raka dojke oboli oko 400 žena, a svaka žena može oboljeti, a rizik raste sa godinama života.

“Ukoliko žena uoči promjene na dojkama između dva samopregleda, čvorić ili zadebljanje u dojci ili pazušnoj jami, promjenu oblika ili veličine dojke, promjenu na koži dojke ili zadebljanje, upalu ili iscjedak na bradavicama, trebalo bi da se odmah obrati ljekaru”, rekli su iz Iskre.

Poruka današnjeg skupa jeste da ne treba zanemarivati svoje zdravlje, te da dok se ne pronađe uzrok i način sprečavanja raka dojke, jedina šansa za izlječenje je rano otkrivanje bolesti.

Autor: BUKA / M.I.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close