Svjetska banka optimistična u pogledu ekonomskog rasta BiH

Šest država jugoistočne Europe izašlo je iz recesije u prvoj polovini 2013. godine, a što je prije svega rezultat povećanja izvoza, objavila je u ponedjeljak Svjetska banka (WB) u svom redovnom polugodišnjem izvještaju koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Izvještaj je u Tirani predstavila Gallina Vincelette, vodeća ekonomistica WB tijekom video konferencije u koju su bili uključeni i uredi banke u ostalim državama regije.

U izvještaju  se navodi kako je prosječni rast realnog dohotka u šest država s negativnih 0,7 postotaka u 2012. godini povećan na 1,8 postotaka u prvoj polovici ove godine.
Uz ekonomski oporavak u državama-članicama eurozone tome su pogodovali i značajan rast poljoprivredne proizvodnje te slabljenje inflatornog pritiska.

Ekonomist Svjetske banke zadužen za BiH Simon Davis izjavio je da je Svjetska banka umjereno optimistična o ekonomskom rastu BiH u budućnosti.
– Taj optimizam je baziran na pretpostavci da će biti neophodne reforme koje se odnose na preusmjeravanje javne potrošnje na oblasti koje podržavaju ekonomski rast i unapređenje poslovnog ambijenta, što je po našem mišljenju, neophodno za otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Davis.

On je precizirao da Svjetska banka za Bosnu i Hercegovinu prognozira rast od 0,8 posto u 2013., budući da je izvoz iz BiH rastao u gotovo svakom mjesecu ove godine u odnosu na isti mjesec 2012.

– Iako BiH još  uvozi puno više nego što izvozi, smanjuje se razlika između uvoza i izvoza tako da je smanjen i deficit tekućeg računa – kazao je Davis.

Dodao je da je u BiH, kao i ostalim zemljama regije, domaća potražnja vrlo niska, djelimično jer je rast kredita vrlo mali.
– Mislimo da u javnom sektoru nema puno mjesta za domaće zaduživanje, ali bi bilo dobro kad bismo vidjeli više zaduživanja privatnog sektora i njihovih investicija u otvaranje produktivnijih radnih mjesta – istakao je Davis.
Naveo je da preliminarni rezultati popisa stanovništva i posljednja anketa radne snage pokazuju da od 100 ljudi u zemlji samo 22 imaju posao, 61 ne spada u radnu snagu (djeca, penzioneri, studenti, invalidi), osam je nezaposleno dok je devet radno sposobno, ali ne traže posao.
– Ako posmatramo samo ljude koji predstavljaju radnu snagu, 55 je zaposleno, 21 nezaposleno a 24 je radno sposobno, ali ne traže posao – rekao je Davis.
On je potcrtao da je, uprkos tim problemima, Svjetska banka umjereno optimistična u pogledu budućnosti BiH i da, osim pozitivnog ekonomskog rasta u ovoj, očekuje njegovo povećanje u naredne dvije godine.
– Za to će biti potreban razuman oporavak Evropske unije, fiskalne politike koje podržavaju ekonomski rast i strukturne reforme koje bi investitorima i poslodavcima olakšale otvaranje novih radnih mjesta i razvoj – tvrdi Davis.
Smanjiti nenaplative kredite

Komentirajući stanje u poslovnim bankama koje djeluju u regiji izvještaj WB ukazuje na potrebu “snažnih reformi” čiji bi prvenstveni cilj bio smanjiti nenaplative kredite. Takozvani “loši” krediti uvjetuju da se banke nerado odlučuju na davanje novih unprkos značajnoj likividnosti i srazmjerno niskim kamatama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close