Svjedoci potvrdili Lijanovićev kriminal

Federalna uprava policije, kako saznaje “Dnevni avaz”, finalizira izvještaj o krivičnim djelima počinjenim u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja. Predmet istrage su 3.752 rješenja s pojedinačnim isplatama od 800 KM, što predstavlja iznos od tri miliona KM budžetskog novca.

Bez kriterija

Istražitelji FUP-a su, saznajemo od izvora bliskim istrazi, obavili razgovore s brojnim svjedocima na području općina Vitez, Široki Brijeg, Livno, Čapljina, Konjic, Maglaj, Ilijaš, Kiseljak, Čitluk, Tuzla, Zavidovići te Kreševo.

Naime, utvrđeno je da su osobe koje su obuhvaćene istragom jednokratnu pomoć dobile bez ikakvih kriterija. Štaviše, novčani poticaji dijeljeni su isključivo članovima NSRzB-a, koji su aplicirali ministarstvu na čijem je čelu potpredsjednik ove stranke Jerko Ivanković Lijanović. Matrica po kojoj su poljoprivredni poticaji podijeljeni članovima i glasačima NSRzB-a istražitelji su, između ostalih, dokumentirali na primjeru Mjesne zajednice Hrastovi u općini Kiseljak.

Prema dokumentaciji do koje smo došli, osoba inicijala F. K. u ovoj mjesnoj zajednici bila je zadužena da za potrebe NSRzB-a napravi spisak od 120 osoba koje su svoj glas na izborima 2010. godine za novac dale ovoj stranci.

 

Faksimil policijskog zapisnika: Dokaz zloupotrebe novca poreznih obveznika

 

Prethodno je utvrđen spisak od 16 osoba koje su aplicirale za jednokratne novčane podrške od po 800 KM. Nakon što su ova sredstva dobile, ove osobe imale su zadatak da izvrše podjelu na 120 osoba koje su tako dobile iznose od po 100 KM.

“Dnevni avaz” je u posjedu dijela zapisnika FUP-a, u kojem je svjedokinja F. K. u cijelosti ispričala pripadnicima policije na koji način su u režiji NSRzB-a vršene zloupotrebe u vezi s poticajima.

Opći izbori

Ona je ispričala da joj je u periodu kada su bili opći izbori predsjednica Općinskog odbora NSRzB-a Kiseljak Mirjana Dević rekla da će svi koji budu glasali za Boljitak dobiti po 100 KM.

– Nekada sredinom februara stiglo mi je rješenje Ministarstva, gdje sam vidjela da se radi o jednokratnoj podršci. Pitala sam Mirjanu o čemu se radi, a ona mi je rekla da je to tako napravljeno jer je lakše na nekoliko ljudi uplatiti po 800 KM, a da se kasnije iznosi od po 100 KM podijele glasačima – ispričala je ova svjedokinja.

F. K. je policiji ispričala da se ne bavi poljoprivredom, već da samo za svoje potrebe sadi povrće. Pripadnici FUP-a su, kako saznajemo, tokom istrage ispitali i pojedine čelnika općina koje su prijavili zloupotrebe. Među njima su općine Kiseljak i Vitez.

Odluka prije nego što je zahtjev podnesen

U policijskoj dokumentaciji zabilježeno je da je kriminal u vezi s podjelom poticaja počinjen na način da je komisija koju je oformilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva unaprijed određivala ko će dobiti jednokratnu podršku, a da je retroaktivno primala zahtjeve za podršku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close