Svijetu treba mir dostojanstven čovjeka

Vjernici katoličke vjeroispovjesti danas proslavljaju svoj najveći praznik Uskrs. Uskršnju misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U katedrali prepunoj vjernika, Puljić je čestitao Uskrs te pozdravio one koji nisu katoličke vjeroispovijesti, a “došli su danas da sa svojim prijateljima obilježe ovaj dan”.

“Ovo je dan kada ćemo postići potpuni oprost, da primimo blagoslov u svoje srce i da možemo doživjeti oprost od grijeha. Uskrs je pobjeda nad grijehovima i pokajmo se nad svojim grijehovima“, kazao je Puljić.

Kardinal je potom podsjetio da je Isus Krist “ustao mrtav, uskrsnuo”, te istakao da “slaviti Uskrs znači doživjeti Uskrs”.

On je dodao da nema filozofije ni nauke koje mogu odgovoriti na tajnu smrti, na koju je odgovorio samo Krist, a uskrsnuvši i svojom smrću je pobijedio grijeh.

“Grijeh je tama u ljudskom srcu i međuljudskim odnosima. Njegovo uskrsnuće je svjetlo za naš život i ta njegova poruka treba zaživjeti u nama, među nama. Međutim, taj proces je dug, koliko god je on pobijedio grijeh i smrt, mi smo svjedoci kako i danas mržnja se širi, sebičnost vlada, ratovi i te kako siju smrt, agresija pokazuje ko je jači“, istakao je Puljić.

Kardinal je poručio kako je veoma važno da slaveći Uskrs velikodušnost pobijedi sebičnost, a da poniznost pobijedi oholost.

“Slaviti uskrsnog Krista znači naći čovjeka osposobljenog da pobijedi mržnju. Mi u toj borbi da vjera pobijedi imamo velike poteškoće i slaveći Uskrs moramo reći da ne može biti ljudska veća od Božije, jer onda se poremeti sve“, poručio je Puljić.

Kardinal Puljić je kazao da se protiv rata, sukoba i agresije mora ustati, jer “oni služe prvenstveno za zaradu novca od prodaje oružja”. On je kazao da katolici, slaveći Uskrs, žele mir koji Bog daje, ne mir roba i groba, nego mir dostojanstven čovjeka.

On je potom uputio molitve da pobijedi mir u svijetu i da se spozna da je svaki čovjek vrijedan poštovanja.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close