Svijet: Drastičan pad cijena nafte nakon istorijskog iransko-američkog dogovora

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na svjetskom tržištu i to usljed približavanja konačnog postizanja historijskog iransko-američkog dogovora. Ovim dogovorom predviđeno je da se sankcije prema Iranu ponište pod uvjetom da ova zemlja ograniči nuklearni program u Teheranu

Sankcije su već odavno ograničile proizvodnju i izvoz nafte iz Irana, a ovoj zemlji se žuri da se ponište ova ograničenja, sve kako bi povećala svoju ulogu u veoma važnom energetskom sektoru.

Upravo zbog toga, cijene sirove nafte pale su za 1,6 posto, na 52 dolara po barelu, jer su ulagači reagirali na potencijalnu novu ponudu na tržištu.

Naime, Iran ima mnogo uskladištene nafte, tačnije blizu 30 miliona barela sirove nafte, tvrdi Global Energy.

Postignuti sporazum mogao bi također otvoriti put za nova strana ulaganja međunarodnih naftnih i plinskih divova poput Royal Dutch Shella i francuskog Totala.

Potencijal Irana i mogućnost da svjetsko tržište preplavi naftom već izazivaju strah na međunarodnom tržištu, a stručnjaci već prognoziraju pad cijena nafte.

“Teheran je jasno pokazao svoju namjeru o povećanju izvoza čim se tinta osuši na sporazumu”, piše u svom mjesečnom izvještaju Međunarodna agencija za energetiku.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close