Bimal obezbijedio direktan pristup tržištu Turske

Austrijski STUDEN Holding, u čijem sastavu posluje i fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL iz Brčkog, nedavno je otvorio novu kompaniju za distribuciju u Istanbulu, koja je rezultat konstantnog rasta i razvoja STUDEN Holdinga na ovom tržištu u posljednje dvije godine

(Fena)

Poslovna grupa STUDEN Holding iz Beča, u čijem okviru se danas nalazi više od 25 kompanija u 14 zemalja, već duže od 20 godina uspješno upravlja tradingom, proizvodnjom i distribucijom prehrambenih proizvoda, primarno na području jugoistočne Evrope i Bliskog Istoka, preko regionalnih centara u Beču, Brčkom i Dubaiju.

Fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL iz Brčkog, najveći je proizvođač i izvoznik, prije svega, jestivog ulja u sistemu STUDEN Holdinga, a tržište Turske posljednje dvije godine predstavlja jedno od glavnih izvoznih tržišta BIMAL-a i STUDEN Holdinga.

Samo u toku 2014. godine, iz fabrike u Brčkom u Tursku je izvezeno jestivog ulja u vrijednosti 58 miliona KM, od ukupnog izvoza od 238 miliona KM.

Preko novoosnovane kompanije STUDEN GIDA Turkey sa sjedištem u Istanbulu, STUDEN Holding je omogućio lakši izvoz i drugih proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji se proizvode u sistemu STUDEN Holdinga u Brčkom.

“Naš cilj je dalji razvoj i plasman naših proizvoda u Tursku, a nova kompanija za distribuciju u Istanbulu daje priliku i drugim bh. kompanijama koje nisu dio naše poslovne grupe da svoje proizvode izvoze na tržište Turske, sa kojom Bosna i Hercegovina ima sporazum o slobodnoj trgovini i koja prepoznaje kvalitet proizvoda iz naše zemlje”, izjavio je Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Holdinga i generalni direktora BIMAL-a.

Pored tržišta Turske, STUDEN Holding preko regionalnog centra u Dubaiju ostvaruje pristup daljim tržištima Bliskog Istoka. Značajna tržišta na području Bliskog i Srednjeg Istoka na koja BIMAL trenutno izvozi su: Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon i Izrael, a odnedavno BIMAL izvozi i na tržište Kine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close