Svih 10 kantona FBiH: Kolektivni ugovori – Strategija postoji,a ona podrazumijeva da se troši koliko se zaradi

Ukoliko ne uspostavimo programiranu aktivnost po pitanju nerealnih kolektivnih ugovora,kantoni,Federacija i država BiH doći će u jednu vrlo tešku situaciju,izjavio je Fikret Plevljak,predsjednik Vlade Zeničko dobojskog kantona,koji je danas u Zenici bio domaćin sastanka predstavnika svih 10 Kantona Federacije BiH.

-Cijenim da je važna informacija da su na ovom sastanku bili zastupljeni svi kantoni,uključujući dva premijera,više ministara finansija i pravde,te kantonalnih pravobranilaca,ukazao je Plevljak.

Cilj sastanka bio je iznalaženje rješenja za zaustavljanje novih utuženja po osnovu kolektivnih ugovora, izmirenja novčanih potraživanja po osnovu izvršnih sudskih odluka i pokretanja inicijative za izmjene kolektivnih ugovora.

Premijer Kantona Sarajevo,Suad Zeljković je izjavio, da je do sada po tužbama budžetskih korisnika prinudno isplaćeno 12 miliona maraka u ovom Kantonu po presudama Kantonalnog suda.

-Moramo ići u pravcu dijaloga na relaciji Kantoni,Federacija BiH,Sindikati,možda koristiti iskustva iz okruženja,kao što je to uradila Hrvatska,pri čemu nema jednostranih rješenja bez dogovora partnerskih strana,naglasio je Zeljković.

Premijer ZDK, Fikret Plevljak,je ponovio da su ukupna opterećenja po tužbenim zahtjevima dostigla cifru od oko 120 miliona maraka,što znači da je ZDK u najtežoj situaciji.

-Strategija postoji,a ona podrazumijeva da se troši koliko se zaradi.

-Ne znam ko govori o socijalnom dijalogu, danas je ovo bio sastanak ljudi koji trebaju analizirati zajednički problem i ne moraju Sindikati biti prisutni svakom sastanku,jer nismo ni mi prisutni na njihovim sastancima,kazao je premijer ZDK povodom novinarskog pitanja zašto na skup nisu pozvani predstavnici Sindikata.
rtvze.ba/Š.B./

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close