-TopSLIDEBiHPolitika

Svi imaju antiinflatorne mjere osim Federacije BiH, a indeks cijena u oktobru 4,3 posto

Inflacija galopira u Bosni i Hercegovini.

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u oktobru porasle su za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Samo u oktobru u odnosu na prethodni mjesec indeks potrošačkih cijena zabilježio je rast od 1,6 posto.

Rast cijena bilježi se u svim odjeljcima lične potrošnje,a usljed divljanja cijena nafte i posljedično poskupljenja goriva, u oktobru je najviše poskupio prijevoz za 3,3 posto. Značajan rast imale su i cijene hrane i bezalkoholnih pića 1,7 posto.

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini u septembru bila je 3 posto, dok je u Republici Srpskoj iznosila 2,6 posto.

Vlada Republike Srpske je prije dvije sedmice donijela uredbu o ograničavanju marži u prometu robe kojom se marže u prometu na malo smanjuju na osam odsto sa dosadašnjih 10 odsto, a u prometu na veliko na šest odsto sa dosadašnjih osam odosto.

U Federaciji BiH nisu se odlučili na slične mjere intervencije.

U susjedstvu vlade su reagovale u pokušaju zaštite potrošača od prekomjernog rasta cijena.

Hrvatska je sredinom oktobra na mjesec dana ograničila cijene goriva na najviše 11,10 kuna za litru za benzin, a 11 kuna za dizel, da bi prije nekoliko dana odluku produžila na još mjesec, s tim da je ovaj put benzine s više oktana i sva premium goriva izuzela od mjere, te se cijene za ove vrste goriva sada mogu formirati slobodno. U Hrvatskoj je godišnja inflacija u oktobru bila 3,8 posto, najviša u posljednjih osam godina.

Srbija, u kojoj je godišnja inflacija 6,6 odsto, ograničila je maksimalnu cijenu hljeba od brašna tipa 500 na 46 dinara na period šest mjeseci.

U borbi protiv poskupljenja i trgovaca koji “love u mutnom” guvernerka Narodne banke Srbije najavila je da će institucija kojoj je na čelu na svom sajtu objavljivati uporedne cijene robe u prodajnim lancima.

Svjetski autoriteti još uvijek tvrde kako je cjenovni rast privremenog karaktera, te kako se sa normaliziranjem snabdijevanja u lancima opskrbe u narednoj godini može očekivati smirivanje cijena.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close