Kultura

Svećenik Isaac Taylor: “Islam je učinio za civilizaciju više nego ijedna druga vjera”

Svećenik Isaac Taylor: “Islam je učinio za civilizaciju više nego ijedna druga vjera”

Isaac Taylor je rođen 2. maja 1829. godine i bio je filolog, toponimist i anglikanski svećenik u Yorku od 1885., pa sve do svoje smrti, 1901. Proputovao je veliki dio Afrike, Bliskog istoka i ostatka muslimanskog svijeta sve do Indije. Ostao je upamćen po trvdnji da je islam civilizirao Afriku više negoli  kršćanstvo što je uzburkalo tadašnju javnost, nakon čega su uslijedila opovrgavanja Taylorovih stavova. Jer, u doba totalne muslimanske dekadence, tvrditi takvo nešto, bilo je nepojmljivo u tadašnjoj Evropi, a naročito od strane svećenika. Na Crkvenom kongresu u Wolverhamptonu 1887. godine o islamu je rekao sljedeće:

“Šireći se po većim dijelovima svijeta, islam je mnogo više uspjeha polučio, nego i jedna kršćanska religija. Svi naši pokušaji, da se muslimanski narodi prevedu u kršćanstvo ostali su posve bez uspjeha. Mi ne samo, da nemožemo kakvu novu poziciju steći k vjeri, nego šta više nećemo moći očuvati joj ni dosadašnjeg položaja. Zapadna kultura, taj veliki zatočnik hinduske vjere, u Indiji je samo islamu pripravila teren. Od dvije stotine 55 miliona indijskih stanovnika 50 milijona je muslimana, a u Africi oni sačinjavaju nadpolovičnu većinu. Islam je mnogo više učinio za civilizaciju, nego ijedna druga vjera. Čim jedno crnačko pleme primi Islam, odmah prestane poganstvo i politeizam. Nečistoča preokrene se u čistoću. Opijanje, blud i ubijanje ljudi i djece sve se to stavi pod strogu zabranu. Rad stupi u mjesto lijenosti, moral mjesto pokvarenosti. Krvna osveta i nasilja, naročito nad životinjama i robovima odmah prestane. Jednom riječju: Islam je najbolje sredstvo, da se ove opačine i zla odstrane od naroda. Koliko narodi dolaze u dodir s Evropejcima toliko ti odnošaji bivaju sve većim uzrokom širenju nemorala, dočim islam unosi među narode jednu veliku i svijetlu civilizaciju. Kulturne posljedice islama pravo su čudo.

Treba još i to dodati, da islam nije vjera, koja se protivi Mojsijevoj i Isusovoj vjeri, nego je, šta više, načelno i u osnovi jednaka i istovjetna.

Vrline, koje islam pripovijeda, tako su jednostavne, da ih i najprimitivniia plemena mogu lahko shvatiti: Umjerenost, čistoća duše, poštenje, pravednost, srčanost, velikodušnost, društvenost, čovjekoljublje, iskrenost i samopouzdanje, to su svojstva pravih muslimana. Islamska vjera daje svojim sljedbenicima vrlo praktično bratstvo i socijalnu jednakost sviju ljudi. Ovo je jedan od najvećih blagodati, koje islam pruža svojim sljedbenicima.”

Piše: Resul S. Mehmedović

Dialogos.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close