Ostali sportoviSport

Svečano otvorene 31. Olimpijske igre u Riju

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru održana je na legendarnom stadionu ”Marakana”. Nezaboravni spektakl obilježio je rekordan broj zemalja učesnica među kojima se našla i Bosna i Hercegovina, a prema procjenama oko tri milijarde ljudi gladalo je ceremoniju otvaranja Igara.

Na Olimpijadi će nastupiti više od 10.500 sportista iz čak 206 zemalja, a na svečanoj ceremoniji predstavili su se i takmičari iz Bosne i Hercegovine, kao i debitanti iz Kosova i Južnog Sudana. Boje naše zemlje na smotri najboljih sportista svijeta predstavljat će 11 takmičara, a zastavu BiH na ceremoniji otvaranja nosio je najbolji bh. atletičar Amel Tuka.

Legendarni brazilski nogometaš Pele, po mnogima najbolji igrač nogometa svih vremena, zbog zdravstvenih problema morao je otkazati dolazak na ”Marakanu”, a špekuliralo se da je on trebao zapaliti Olimpijski plamen, koji je pak zapalio brazilski maratonac Vanderlei de Lima, koji je na olimpijadi u Ateni 2004. osvojio bronzanu medalju.

Mnogo kontroverzi obilježit će 31. Olimpijske igre, prve u jednoj južnoameričkoj državi. Brazil se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, te je spektakl otvorenja igarao protekao u tom duhu. Organizatori su prije početka Olimpijade u tajnosti čuvali sve detalje vezane za ceremoniju otvorenja, kao i osobu koja će zapaliti olimpijski plamen.

Do posljednjeg mjesta ispunjenu ”Marakanu” zabavljali su istaknuti brazilski muzičari Anitta, Caetano Veloso i Gilberto Gil. Plesači sambe i muzičari prikazali su bogatu historiju Brazila te spoj različitih kultura u toj južnoameričkoj zemlji. Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom, a svi sportisti će dobiti sadnicu drva koju će posaditi tokom Igara.

Takmičarski program Olimpijade već je počeo utakmicama nogometaša i nogometašica.

Od naših sportista najviše se očekuje od atletičara Amela Tuke, jednog od najboljih trkača svijeta na 800 metara koji bi mogao osvojiti prvu olimpijsku medalju za BiH. BiH će u Riu također predstavljati atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucia Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović, te plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Danas će na borilišta izaći Đekanović i Kajtaz, a potom nastupaju Džumhur i Bašić (7. august), Tuka, Cerić i Čeprkalo (12. august), Kimani (14. august) te Alić, Mešić i Pezer (18. august).

Sportisti će se takmičiti u 33 sporta, a nakon 112 godina na Olimpijadi će se ponovo održati takmičenje u golfu, te nakon sedam godina u ragbiju. Najbrojnije su reprezentacije SAD-a s 560, Brazila s 477, Njemačke s 432 i Australije s 428 sportista.

Veliki broj sportista odustao je od nastupa na Olimpijadi zbog opasnosti od zaraze zika virusom, a najveća opasnost prijeti sportistima koji će se takmičiti na vodenim površinama Ria, koje su prema analizama stručnjaka veoma zagađene. Također, zbog dopinga je suspendovan veliki broj ruskih sportista.

Ceremonija zatvaranja igrara takođar će biti održana na ”Marakani” 21. augusta, nakon čega će biti najavljene olimpijske igre u Tokiju koje su na rasporedu za četiri godine.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close