Svečano obilježena 63. godišnjica Univerziteta u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu danas je svečanom sjednicom, na kojoj je promovirao pet profesora emeritusa, obilježio 63. godišnjicu rada. Oni su svoje karijere ugradili u stubove obrazovanja i doprinijeli tome da Univerzitet u Sarajevu bude ugledna akademska institucija.

Piše: M. B. – klix.ba

“Univerzitet je mjesto gdje se utvrđuje tradicija, mjesto gdje se oslanjamo na poznato, produbljujemo to i otvaramo nove spoznaje. Profesori emeritusi na ovaj način ostaju dio akademske zajednice kojoj će doprinijeti radom kao mentori, članovi komisija, recenzenti rukopisa i istraživači naučno-istraživačkih projekata”, rekao je rektor UNSA-e prof. dr. Muharem Avdispahić.

Priznanje za dugogodišnji rad

Danas su prof. Metka Kraigher Hozo, dr. Mira Šunjić-Beus, dr. Lidija Lincender-Cvijetić, dr. Hajrija Konjhodžić-Raščić i dr. Mustafa Podžo dobili počasno zvanje profesora emeritusa.

“Ovo je priznanje za dugogodišnji rad, 40 godina rada na fakultetu, educiranja, bavljenja naučno-istraživačkim radom, sarađivanja s privrednim i veterinarskim institucijama na terenu. Mislim da je ovo završni momenat u mom stručnom i naučnom radu, ali neću se totalno povući već ću ostati aktivan u edukaciji postdiplomskih studenata”, rekao je penzionisani redovni profesor Veterinarskog fakulteta dr. Mustafa Podžo.

Napredovanje akademske zajednice

Svečanoj sjednici prisustvovao je i ministar obrazovanja i nauke KS Damir Marjanović, koji će zajedno s predstavnicima UNSA-e razgovarati o tome kako kroz zajedničku saradnju unaprijediti poziciju UNSA-e na regionalnim i evropskim listama univerziteta.

“Svaka promocija je i napredovanje u obrazovanju i nauci. Promocija je bitan momenat i znak da akademska zajednica u BiH nastavlja napredovati”, rekao je ministar Marjanović.

UNSA će sada skupa sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS raditi na unapređenju akademske zajednice u svim poljima.

“Vjerujem da ćemo u narednih šest mjeseci unaprijediti našu poziciju za nekoliko stotina mjesta na Webometricsu – svjetskoj rang-listi univerziteta. Već mjesecima radimo na prikupljanju podataka o naučno-umjetničkim dostignućima naših profesora koja treba kategorizirati i dalje bogatiti, a korist od toga imat će cijelo društvo, jer će svi radovi biti dostupni”, rekao je rektor Avdispahić.

Autonomija UNSA zagarantovana

Da bismo to uspjeli, smatra rektor Avdispahić, potrebno je aktivirati cijelu državu. Također, potrebno je osigurati potpunu autonomnost akademske zajednice i omogućiti svima da sami biraju svoju upravu, jer, kako tvrdi Avdispahić, to je najbolje rješenje za Univerzitet, ali i cijelo društvo. Iz Ministarstva poručuju da imaju njihovu podršku.

“Autonomija akademske zajednice je zagrantovana i nikada ne treba doći u pitanje niti je došla. U naredne dvije godine, dok je ovo aktuelno rukovodstvo ministartstva, ona nikada neće biti dovedena u pitanje i akademska zajednice može biti mirna. Ali s druge strane, ministarstvo ima neka očekivanja: ubrzanje aktivnosti na integraciji univerziteta, akreditaciju programa ključnih za dostizanje uvjeta da bismo zauzeli visoko mjesto na tabeli reigonalnih i evropskih univerziteta, zatim postizanje saglasnosti o statutu i da skupa dođemo do dobrog zakona o visokom obrazovanju”, rekao je Marjanović.

Problem nezaposlenosti akademskih građana

Ipak, i dalje postoji problem disbalansa između tržišta rada i onoga što nudi akademska zajednica. Sve je više generacija akademskih građana koji nakon dobijanja diplome ne mogu naći posao.

“Sada imamo određeni broj diplomiranih veterinara koji teže nalaze zaposlenje, ali uglavnom se nađe. Privreda je u stagnaciji pa i aktivnosti veterinara. Nadam se pokretanju privrede i stočarske grane kojim bi se riješilo pitanje zapošljavanja diplomiranih veterinara”, rekao je Podžo.

Ministar Marjanović smatra kako treba izvršiti detaljnu analizu kako bi se uspostavio balans između potražnje i ponude, a u okviru toga razgovarati i dogovoriti se o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

“Kada smo došli u ministarstvo rekli smo da ćemo povezati privredu i akademsku zajednicu. Mislim da se do sada tokom izrade strategije sve informacije nisu dobro i objektivno uzele u obzir. Bitno je da saberete i oduzmete sve faktore i vidite šta nudite kao krajnji proizvod. Akademska zajednica nudi akademske građane, ali ako vi nudite akademske građane koji poslije toga ne mogu pronaći posao, onda je negdje napravljena greška u prvom koraku”, istakao je Marjanović te poručio kako očekuje da se UNSA uhvati u koštac s tim, a da će Ministarstvo obrazovanja i nauke KS stajati na raspolaganju i sarađivati s njima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close