Bruxelles: Potpisan WTO bilateralni sporazum o pristupu tržištu između BiH i EU

U sjedištu Evropske Komisije u Bruxellesu danas je potpisan WTO bilateralni sporazum o pristupu tržištu između BiH i Evropske unije (EU), izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Kako je saopćio je Odsjek za odnose s javnošću Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (MSTEO) BiH, ovaj Sporazum je u ime BiH potpisao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a u ime EU Karel De Gucht, Evropski komesar za trgovinu.

“BiH se obavezala da će postati aktivan član multilateralnog trgovinskog sistema i uložila je ozbiljne napore u tom pogledu. Neprocjenjiva pomoć od strane EU osigurala je pozitivne rezultate. Današnji događaj predstavlja korak bliže ka našem konačnom zajedničkom cilju i uvjereni smo da će u mjesecima koji dolaze, biti od pomoći u završavanju ostataka bilateralnih pregovora u WTO-u. Ako pronađemo isti konstruktivan odnos sa drugim partnerima, mogli bismo postati članica WTO u 2013. godini“, izjavio je ministar Šarović.

Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja jedan od ključnih koraka na putu okončanja cjelokupnog procesa, koji će uz dalju punu podršku EU kao i iskazanu fleksibilnost kada su u pitanju uslovi za okončanje pregovora sa ostalim članicama WTO-a, znatno olakšati put ka okončanju istih.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close