Svečano obilježen Dan općine Visoko

Svečanost obilježavanja 29. avgusta – Dana općine Visoko danas je započela polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR- a i na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima.

U nastavku programa obilježavanja Dana općine Visoko, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Visoko te su dodijeljena javna priznanja za 2014. godinu.

Ovogodišnji dobitnici Povelje općine Visoko su:

-Mr.sci. Hasib Mušinbegović, brigadir Armije RBiH, za postignute rezultate i značajan doprinos u organizovanju otpora agresiji na BiH, odbrani općine Visoko, kao i na društvenom i humanitarnom radu, te afirmaciji općine Visoko.

-Rimsko- germanska komisija Njemačkog arheološkog instituta iz Frankfurta na Majni i Institut za prahistoriju i ranu historiju Univerziteta «Kristijan Albreht» iz Kila, za značajan doprinos unapređenju arheološke nauke u Bosni i Hercegovini i realizaciji projekta istraživačkih radova na lokalitetu neolitskog naselja Okolište.

«Povelja općine za životno djelo» za 2014. godinu dodijeljena je posthumno Salihu Traki, profesoru arapskog jezika, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, te afirmaciji općine Visoko.

«Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko» za 2014. godinu uručena je prof.dr. Asifu Šabanoviću, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke te afirmaciji općine Visoko.

Zahvalnice je dobio načelnik bratske Općine Altindag Vejsel Tiryaki i Općina Altindag.

Na svečanoj sjednici održan je i historijski čas koji je vodila Vesna Salihbegović i podsjetila prisutne na značaj i veličinu Visokog u historijskom smislu.

Općinska načelnica, u svom obraćanju, čestitala je svima Dan općine podsjetivši prisutne da se uz današnji dan i sa dužnim poštovanjem prisjećamo svih pojedinaca, institucija, privrednih kolektiva, organizacija i udruženja koji su svojim radom i zalaganjem dali doprinos razvoju općine Visoko.

-Sa posebnim uvažavanjem, sjećamo se onih koji danas nisu sa nama, a čiji životi su utkani u našu sadašnjost kroz doprinos koji su dali javnom životu. Posebno poštivanje dugujemo učesnicima odbrambeno oslobodilačkog rata 1941-1945. godine i odbrane od agresije na BiH 1992-1995. godine, našim šehidima i poginulim borcima.

U godini koja je iza nas započeli smo važne projekte i stvorili preduvjete za njihovu realizaciju. Zajedničkim koordiniranim aktivnostima u narednom periodu radit ćemo na realizaciji prvenstveno projekta centra za upravljanje otpadom, projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema, projekta regulacije i izgradnje poslovne zone Ozrakovići. Postali smo lokalna samouprava sa prepoznatljivim imidžom otvorene, proaktivne, transparentne zajednice, te smo ojačali prijateljske, bratske i međunarodne odnose sa drugim općinama u zemlji i inostranstvu. Radimo na jačanju sportskih kapaciteta, kako infrastrukturalno tako i podrškom radu sportskim klubovima. Radimo na podizanju kvaliteta usluga administracije, pri tom uvažavajući potrebe privrede, te smo u tom cilju pokrenuli rad Kancelarije za privrednike, te rad Privrednog i Poljoprivrednog savjeta općinske načelnice. Osnovali smo novo odjeljenje za poslove lokalnog ekonomskog razvoja. Izdali smo prvi godišnji Bilten Općine Visoko za 2013.

Pred nama je još mnogo zacrtanih planova i obaveza, vrijeme koje živimo bremenito je problemima te su izazovi, posebno za obezbjeđivanje sredstava za realizaciju investicija, time veći.

Načelnica se posebno zahvalila i pozitivcima- građanima koji su se u prethodnoj godini trudili da Visoko postane bolje, ljepše, modernije i ugodnije za život, svima koji su ličnim primjerom i svojim radom širili pozitivnu energiju i vjeru da može biti bolje, svima koji su postigli zapažene uspjehe braneći boje naše općine u sportu, kulturi, obrazovanju, posebno mladim ljudima koji su garancija da će Visoko ponovo biti centar dešavanja u široj regiji i jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica u BiH.

-Zahvaljujem se na saradnji vijećnicima Općinskog vijeća, svojim najbližim saradnicima u organu uprave, institucijama i pojedincima u organima federalnog i kantonalnog nivoa te onima međunarodnog karaktera, većim nivoima vlasti koji su prepoznali naša nastojanja, rad i zalaganje, te nam dali potrebnu pomoć i podršku, istakla je načelnica Babić i pozvala prisutne na obilazak novoizgrađene šetnice.

 

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close