BiHPolitika

Svečanim postrojavanjem obilježena 11. godišnjica i Dan OS BiH

Svečanim postrojavanjem jedinica i komandi danas je u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu obilježena 11. godišnjica Oružanih snaga BiH i 1. decembar, Dan OSBiH, javlja TV1. Ovom prilikom naglašeno je da su OS BiH postigle napredak i postale ravnopravan partner ostalim u regionu.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, načelnik zajedničkog štaba OS BiH  Ante Jeleč, te zamjenici ministrice odbrane BiH.

Ivanić je podsjetio da su OS BiH rezultat reforme odbrane nastale prije 11 godina.

“Ta reforma je u složenim političkim uslovima dovela do toga da su pripadnici nekada sukobljenih snaga danas zajedno u OS BiH. Način na koji je reforma provedena pokazuje da se stvari mogu pomjerati ako za to postoji politička volja”, ocijenio je Ivanić.

On je naveo da je reforma odbrane bila jedna od najuspješnijih u poslijeratnom periodu.

Napomenuo je takođe da je usvojen dokument Pregled odbrane, te dodao da smatra da narednih četiri do pet godina neće biti političkih sukoba u vezi s vojnim lokacijama. On se nada da će nastavak reforme Pregleda odbrane ići bez problema.

Predsjedništvo BiH, naglasio je, usvojilo je plan modernizacije OS BiH, jer standard i lična opremljenost moraju biti bolji.

“Nadam se da ćemo do iduće godine promjeniti i zakonske stvari, te olakšati život vojnika. Za to postoji visok stepen političke saglasnosti. Osim mirovnih operacija, glavni cilj OS BiH je i služba civilnom stanovništvu i tu su se OS BiH izuzetno pokazale”, poručio je Ivanić.

Jeleč je istakao da su OS BiH u ovoj godini obilježili brojni izazovi, a da je bez obzira na teškoće ostvaren napredak.

“Na globalnoj mapi prepoznati smo kao pouzdan partner u međunarodnim misijama, u kojima smo sudjelovali sa više od 1.200 pripadnika. OS BiH svu svoju zadaću obavile su pouzdano. Provedene su brojne međunarodne nacionalne vježbe na koje smo izuzetno ponosi”, konstatovao je Jeleč.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close