Svečana akademija povodom 1.marta

U prepunom Gradskom kinu večeras je održana Svečana akademija povodom 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na početku programa prigodnim govorom prisutnima se obratila načelnica Općine Visoko Amra Babić . Pored visočke načelnice na bini Gradskog kina su se pojavili i profesor Izet Smajević kao i glumac visočkog teatra Faik Salihbegović koji je čitao tekst Meše Selimovića “Ovdje sam postao, ovdje ću nestati”, a potom je nastupio Omladinski hor iz Zenice.

Međutim najveće ovacije je dobio general Jovan Divjak koji je u nadahnutom i emotivnom govoru još jednom , bar kroz riječi, dao nadu svim Bosancima i Hercegovcima da ima optimizma u budućnosti i da će ova država nadživjeti i sve nas i živjeti vječno.

Prije same ceremonije uspjeli smo razgovarati sa generalom Divjakom  :

Velika svečanost , veliki praznik u Bosni i Hercegovini. Dvadeset i jedna godina je prošla od tog 1.marta 1992. Kako vi gospodine  generale sa ove vremenske distance gledate na Bosnu i Hercegovinu ?

“Činjenica je da ovaj dan doživljavam na dva načina. Sa jedne strane ponos i zadovoljstvo da se BiH referendumom uspjela opredijeliti za nezavisnost, divno pitanje je bilo tada : “Jeste li za slobodnu i nezavisnu BiH, državu građana , naroda , Srba, Hrvata, Muslimana i svih drugih koji su u njoj. Međutim to danas nismo uspjeli ostvariti i zbog toga sam nezadovoljan.

Danas prolazeći kroz Sarajevo nema onih simbola koji su nas tog 1.marta pratili. Mi slavimo ali u vašem komšiluku oni koji su druge nacionalnosti ne slave. To je najveći poraz. Bilo je tada neke nade da će to biti perspektivna država, zajednica građana ali danas 50 % građana ne rade, pola miliona su penzioneri, tako da je perspektiva BiH o dugom štapu.

 

Ali generale vidite li ipak neki optimizam u budućnosti ?

“Optimizam je što smo ovdje, ali malo nas je ovdje i malo mislimo na Bosnu i Hercegovinu. Jer npr. ako se četiri bošnjačke, uslovno rečeno,  stranke posvađaju onda nema šanse da bi onda i druge dve naše partnerice, željeli Bosnu i Hercegovinu , onakvu za kakvu su vaši roditelji, amidže, daidže glasale 1.marta ” – rekao nam je za kraj general, heroj Jovan Divjak !!

radioq.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close