BiHPolitika

“Sve što Srbi traže u Mostaru, Bošnjaci će tražiti u Banjoj Luci, a to ne dolazi u obzir”!

Slobodna Bosna otkriva kako je i zašto naprasno „ugašen“ prijedlog uređenja Mostara koji je ne tako davno ponudila Koordinacija srpskih organizacija u gradu na Neretvi.

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru namjeravala je preko srpskih zastupnika poslati svoj prijedlog uređenja grada Mostara. Predsjednik Koordinacije Dušan Golo ranije je rekao da bi srpski prijedlog mogao biti kompromisno rješenje za Mostar, jer omogućava ravnopravnost svih naroda i građana u Mostaru. Prema njegovim riječima, prijedlog se temelji na tome da Mostar ostaje jedinstven grad i jedna izborna jedinica, a u Gradsko vijeće Mostara vijećnici bi se birali sa dvije liste.

“Trinaest vijećnika, po četiri pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih se biraju sa jedne kandidatske liste koja se sastoji od imena kandidata razvrstanih po pripadnosti narodima. Birač bi mogao glasati za najviše četiri kandidata iz reda jednog naroda ili jednog iz reda ostalih. Izabrani bi bili oni koji dobiju najviše glasova. Sa druge liste bi se birala 22 vijećnika po sistemu proporcionalne zastupljenosti političkih partija, koalicija i liste nezavisnih kandidata kako predviđa Izborni zakon BiH”, objasnio je Golo.

U prijedlogu stoji i da u Gradskom vijeću nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 predstavnika. Novost koju donosi srpski prijedlog je i direktan izbor gradonačelnika Mostara i dva zamjenika gradonačelnika.

“Gradonačelnik i dva zamjenika gradonačelnika biraju se sa jednog glasačkog listića na način da svaki birač može glasati za samo jednog kandidata. Kandidat koji dobije najveći broj glasova je gradonačelnik Mostara, a sljedeća dva kandidata sa najvećim brojem glasova su zamjenici gradonačelnika Mostara uz uslov da gradonačelnik i zamjenici ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili reda ostalih”, bio je prijedlog Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

No, u posljednje vrijeme, ova je asocijacija naprasno utišala ton i skoro da se ne pojavljuje u javnosti s vlastitim prijedlozima uređenja Mostara.

Kako Slobodna Bosna doznaje, predsjednik Koordinacije Dušan Golo u međuvremenu je razgovarao s nekolicinom srpskim političara, među ostalim i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, od kojih je tražio pomoć i podršku za ovakav način uređenja Mostara.

Odgovor koji je dobio od Dodika, ali i ostalih srpskih političara iz RS-a zaprepastio je Dušana Golu. Otvoreno mu je sugerirano da zaboravi svoj prijedlog, da ga više ne spominje u javnosti i da se ne nada podršci srpskih zastupnika u Parlamentu BiH.

„Sve što Srbi traže u Mostaru, Bošnjaci će sutra tražiti u Banjoj Luci, a to ne dolazi u obzir“, rekao je Dodik mostarskom sagovorniku Dušanu Goli.

Nakon ovog razgovora, Golo se više nije oglašavao u javnosti a prijedlog Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru naprasno je zaboravljen kao da se nikada nije ni pojavio.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close