BiHPrivreda

Pokretač krompir.ba objasnio kako do uspjeha

Fondacija 787, uz podršku Evropskog fonda za Balkan, trenutno implementira tromjesečni program fokusiran na poduzetništvo pod nazivom Business STARTer za 12 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Tim povodomo gosti Novog dana bili su Dijana Duvnjak iz Fondacije 787 i Almir Mukača iz krompir.ba.

Fondacija 787, u okviru svog djelovanja, u periodu od maja do jula 2016. godine održava poduzetničku akademiju Business STARTer za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine. Akademija ima za cilj promovisanje poduzetničke kulture među mladima i povećanje prilika za osnivanje novih biznisa, kazala je Duvnjak.

Program je usmjeren na sticanje znanja i vještine iz oblasti poduzetništva i liderstva koji su neophodni za aktivno učešće mladih u društveno-ekonomskim aktivnostima u BiH. Između ostalog, učesnici programa imaju priliku uspostaviti dragocjenu mrežu profesionalnih kontakata koji mogu, u budućnosti ohrabriti i podržati njihove poduzetničke aktivnosti te, općenito, društveni aktivizam, dodala je Duvnjak.

Na akademiji su bili angažirani stručni predavači iz oblasti pisanja biznis plana, komunikacijskih vještina, liderstva, pregovaranja i dr. Jedan od prodavača bio je i Almir Mukača koji je podijelio svoja iskustva iz poduzetništva.

Kazao je da je ideja za krompir.ba – naručivanje zdrave, organske hrane putem interneta i telefona, krenula iz hobija.

“Sama ideja krenula je iz hobija da zdrav način življenja i hranjenja prenesem i drugima. Na početku sam prvo svojim kolegama i prijateljima dostavljao što sam proizvodio i nakon dobrih rekacija odlučio sam pokrenuti biznis. Nakon pet i po godina imamo cijelu paletu organskih priozvoda”, otkrio je Mukača.

Dodao je da je krompir.ba osmislio sistem kućne dostave za sve one koji žele da se zdravo hrane, a nemaju vremena da sami odu i kupe te proizvode.

Dijana DuvnjakIzvor: N1

“Pomažemo ljudima, prije svega, da se zdravo hrane ali i nauče kuhati. Mi učimo sa našim prijateljima, kako ja volim zvati svoje klijente. Ove godine uvest ćemo neke novitete”.

Najvažnije za jedna biznis je da poduzetnik ima želju ili strast da uspije. Treba razmišljati da uspjeh neće doći preko noći, istakli su gosti Novog dana.

“Ima jedna izreka da nakon deset godina rada uspjeh dolazi preko noći. Dosta ljudi u BiH govore da je teško registrovati firmu. U bilo kojoj zemlji, kada ne poznajete procese, teško je registrovati firmu pa tako i u BiH”, kazao je Mukača, a s njim se složila i Duvnjak koja je napomenula da “prava muka” dolazi nakon registracije.

“Sama registracija nije teška. Mnogi će reći da je za startup kompanije najveći problem finansijska podrška, međutim, najveći problem je nedostatak podrške”, tvrdi Duvnjak.

Također, vrlo je teško steći i povjerenje klijenata, podsjetio je Mukač.

“Kako vi učite i primate konstruktivne kritike tako i rastete. Nije smak svijeta ako neki biznisi propadnu. U Evropi je prosjek da 60 posto startupa kompanija propadne u prvoj godini. U Turskoj je taj prosjek i veći i iznosi 80 posto. Treba samo nastaviti dalje”, istakao je.

Mladi poduzetnici žure sa pokretanjem vlastitog biznisa. Mnogo je bolje da prije toga stiču, kako je kazao osnivač krompir.ba, bilo kakva iskustva da bi vidjeli kako “sistem funkcionira”.

“Prevelik je rizik ulaziti bez iskustva. Zbog toga se o poduzetništvu mora više govoriti ne samo na Ekonomskom nego i na ostalim fakultetima”, zaključili su gosti Novog dana.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close