Sve spremno za popis bh. dijaspore

Ministarstvo vanjskih poslova je svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH proslijedila uputstva za informiranje državljana BiH u inozemstvu o proceduri popisa stanovništva.

Najvažnije informacije u vezi s mogućnostima i načinima učešća u proceduri popisa državljana BiH u inozemstvu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je zatražilo još u januaru ove godine od Agencije za statistiku BiH. Prethodno su pojedina diplomatsko-konzularna predstavništva uputila zahtjev za dostavu tih informacija.

Tako su ambasade i konzulati, između ostalog, obaviješteni da MVPBiH organizira i provodi popis shodno članu 32. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH u 2013. godini.

Prema tom članu, MVPBiH organizira i provodi popis članova diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, diplomatskog osoblja u međunarodnim organizacijama i institucijama, te članova njihovih obitelji koji s njima borave u inostranstvu.

Posebna procedura za dijasporu

Također, ambasade i konzulati su obaviješteni da će se državljani BiH koji žive u inozemstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci popisati prema članu 40. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH u 2013. godini, te da se popisivanje ovih osoba vrši na posebnom obrascu koji propisuje direktor Agencije za statistiku BiH. Ovi obrasci se popunjavaju samostalno i dostavljaju poštom Agenciji za statistiku BiH najkasnije do 15. oktobra 2013. godine.

Iako popisivanje državljana BiH u inozemstvu, osim radnika ambasada i konzulata i članova njihovih porodica, shodno navedenom članu 32. Zakona, nije u direktnoj nadležnosti MVP-a BiH, ovo ministarstvo je svim DKP-ima (diplomatsko-konzularnim predstavništvima) BiH skrenulo pažnju da je pravovremeno informiranje o terminima i procedurama popisa neophodan uvjet za uključivanje najvećeg broja građana BiH u ovu aktivnost, posebno imajući u vidu da je Zakonom predviđeno da je učešće u popisu obavezno za sve građane BiH, te je u tom smislu zatražilo puni angažman svih uposlenih u DKP-ima BiH – ističu u MVP-a BiH.

Dodaju i da je MVPBiH u okviru svojih nadležnosti, a u saradnji s Agencijom za statistiku BiH, na web adresi Ministarstva postavilo link kojim se svi zainteresirani povezuju sa zvaničnom popisnom web stranicom (http://www.popis2013.ba/index.php/bs/).

Ovaj link vodi direktno do popisnih obrazaca za popis u inozemstvu, kao i do uputstva za popunjavanje obrazaca.

Istovremeno, svim DKP-ima je upućena informacija u kojoj je navedeno da je link postavljen na web stranicu, te da o tome informiraju sve zainteresirane, kažu u MVP-u BiH.

Izvor: FENA

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close