SAD ponovo pred finansijskim kolapsom

SAD prijeti insolventnost. Republikanci su u Predstavničkom domu blokirali usvajanje državnog budžeta. Oni žele da na taj način sruše reformu zdravstvenog sistema. Kongresu ostaje samo nedjelja dana da riješi problem.

Spor oko državnog budžeta SAD-a se sve više zaoštrava. Predstavnički dom, u kome većinu drže republikanci, u petak (20.9.2013.) je sa 230 glasova za i 189 protiv glasao za prijedlog kojim se vladi u Vašingtonu daju sredstva za rad za samo tri mjeseca. Vladajuće demokrate su protiv takve odluke.

Kako je aktualni državni budžet SAD važeći samo do 30. septembra, to znači da Kongres ima još samo nedjelju dana da rijeći krizu koja se približava.

Predsjednik Barack Obama bio je razočaran ishodom glasanja. “Oni drže cijelu zemlju kao taoca”, izjavio je prilikom jedne posjete saveznoj državi Missouri. Na čelu republikanskog “ne” budžetu po želji Vašingtona stoje pripadnici pokreta “Tea Party”. Njima nije stalo do blagostanja Amerikanaca, nego samo žele da obore reformu zdravstvenog sistema i dovedu u neprilike predsjednika, smatra Obama. Pripadnici pokreta Tea Party kao preduslov za postizanje bilo kakvog kompromisa oko državnog budžeta ističu poništavanje već pokrenute reforme zdravstvenog sistema.

Dvostruki ponor

Na taj način se SAD približavaju “dvostrukoj” dužničkoj krizi. Ukoliko se demokrate i republikanci ne dogovore, vlada 1. oktobra mora obustaviti sve svoje poslove. Dvije sedmice kasnije sljedi i druga katastrofa: sredinom oktobra će javni dug SAD dostići zakonsku gornju granicu koja iznosi 16,7 biliona dolara. Vlada nakon toga ne smije uzimati nove kredite. To bi bio jedinstven slučaj u istoriji SAD, ali i u istoriji svjetske ekonomije što bi moglo izazvati krizu u cijelom svijetu. Krajem prošle godine SAD su već jednom stajale pred ovom “fiskalnom liticom”, ali je tada dogovor postignut.

Sve je u rukama republikanaca

John Boehner: Amerikanci ne žele ni insolventnost niti Obamacare. John Boehner: “Amerikanci ne žele ni insolventnost niti Obamacare.”

Nakon završetka glasanja u Predstavničkom domu proteklog petka, republikanci su pozvali svoje kolege u Senatu da glasaju na isti način kao i oni. Republikanci tvrde da će reforma zdravstvenog sistema koju nazivaju “Obamacare” nanijeti samo štetu američkoj privredi i porodicama. Glasnogovornik republikanaca u Predstavničkom domu John Boehner je rekao: “Amerikanci ne žele da rad vlade bude obustavljen, a ne žele ni reformu zdravstvenog sistema.” Prema jednom izvještaju CNN-a republikanci su u Predstavničkom domu već 40 puta na razne načine pokušavali da smanje dio budžeta namijenjen reformi zdravstva.

Posmatrači očekuju kako će Senat, u kojem većinu imaju demokrate, ukinuti skraćenja budžeta koja su nametnuli republikanci i tako cijeli problem ponovo vratiti na raspravu u Predstavnički dom. Poslanici ovog doma tada će stajati pred velikim izazovom: ili će dozvoliti bankrot SAD, ili će pristati da finansiraju spornu reformu zdravstvenog sistema.

Autor: Azer Slanjankić (dpa, afp)

Odgovorna urednica: Andrea Jung-Grimm

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close