Svaka dva minuta u Evropi nestane jedno dijete!

Organizacija u Briselu se bavi traganjem

GODIŠNJE 250.000 MALIŠANA Svaka dva minuta u Evropi nestane jedno dijete!

“Amber Alert Europe” sa sjedištem u Briselu je građanska inicijativa koja broji tri miliona ljudi i predstavlja evropski centar za uzbunjivanje u slučaju otmice najmlađih.

Nema tog napora koji ne treba učiniti da bi se spasilo jedno dijete. To je motiv i cilj kojim su se povodili osnivači organizacije “Amber Alert Europe”.

Jedinstveni sistem za uzbunjivanje u slučaju nestanka najmlađih dobiva na težini s obzirom na to da se svake godine u Evropi registruje nestanak čak 250.000 djece, dok prema podacima Evropske komisije, jedno dijete nestane svaka dva minuta.

“Amber Alert Europe” pomaže da nestalo dijete što prije bude pronađeno. Ovaj sistem predstavlja prekograničnu dopunu postojećih veza državnih službi, a cilj ove organizacije je da u saradnji s nadležnim institucijama, takav sistem za uzbunu počne da funkcioniše i u našem regionu.
Kada se dogodi otmica odmah u televizijskim i radio programima, na internetu i preko ostalih kanala za komunikaciju šalju podatke gdje bi otmičar mogao da bude, šalju opis djeteta, šta je obukao u trenutku nestanka, gdje je viđen posljednji put i slično.

Čitav posao obavlja 20 saradnika, a svime se rukovodi iz male kancelarije u središtu evropskog administrativnog grada.

Ova neprofitna međunarodna organizacija najveća je evropska građanska inicijativa s čak tri miliona učesnika, pišu Večernje novosti.

Njeni članovi su policijske organizacije, ministarstva i nevladine organizacije.

Autor: (N. K.) – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close