Nastavljen višemjesečni deflacijski niz u BiH

Višemjesečni deflacijski niz u Bosni i Hercegovini nastavljen je i u julu ove godine.
U Bosni i Hercegovini u julu je zabilježena deflacija od 0,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.
Istovremeno, na godišnjem nivou u prosjeku registrovan je pad nivoa cijena od 1,1 posto.
U dvogodišnjem periodu od jula 2013. pa do jula 2015. godine samo u tri mjeseca nije zabilježena deflacija.
Bilo je to u oktobru 2014. kada je zabilježen rast cijena od 0,2 posto na mjesečnom nivou, potom u februaru ove godine kada je inflacija imala istovjetan rast, te u maju ove godine, kada nije bilo promjene indeksa potrošačkih cijena na mjesečnom nivou.

U januaru ove godine zabilježen je pad cijena od 0,3 posto, u martu od 0,5 posto, isto koliko u aprilu, a nakon majske stagnacije, u junu je deflacija iznosila 0,3 posto, da bi u julu potonula na 0,9 posto.

Indeks potrošačkih cijena u julu 2015. u odnosu na juni zabilježio je pad usljed nižih cijena o odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,7%, odjeće i obuće za 6,0 posto, namještaja i kućanskih uređeja i redovnog održavanja kuće te Prijevoza za 0,4 posto.

Na drugoj strani rast cijena evidentiran je u odjeljcima Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,1%, te Rekreacija i kultura za 0,6%.

Na godišnjem nivou, prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima Hrana i bezalkoholna pića za 2,1%, Odjeća i obuća za 8,1%, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,1%, Prijevoz za 5,2% te Ostala dobra i usluge za 0,3%.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Alkoholna pića i duhan za 9,2%, Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,0%, Zdravstvo za 1,4%, Komunikacije za 0,2%, Rekreacija i kultura za 0,4%, Obrazovanje za 2,3% te Restorani i hoteli za 0,4%.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close