Održan kup u jahačkim disciplinama: Skinuti embargo EU, pa na svjetska takmičenja

Mnogo godina trebalo je Savezu konjičkih organizacija BiH da pristupi Međunarodnoj konjičkoj organizaciji (FEI), ali i to se desilo. Od 7. juna Savez iz BiH član je FEI-ja, što mu je pomoglo da ove godine organizuju kup od tri kola u jahačkim disciplinama, i to na ergeli konja u Rakovici, gdje je smještena Fondacija Zemlja prijateljstva i mira.

( PIŠE: Minela PAMUK – Oslobođenje)

Ulazak u FEI

Treće, i završno kolo bilo je jučer, a kako nam je kazala Amela Vražalica, izvršna sekretarica Fondacije i generalna sekretarica Saveza, i ranije su ovdje organizovana razna takmičenja, ali su to bila pojedinačna klupska takmičenja, koja se organizuju od 2009.

– Imali smo 32 starta u kategoriji djeca, juniori i seniori, a na takmičenju je učestvovao jedan klub iz Republike Srpske, jedan iz Mostara, a ostali su iz Sarajeva. Nakon ovoga, takmičari mogu dalje ići na veća takmičenja, samo je problem nama u BiH što smo ograničeni sa izlaskom konja iz države. Željeli smo da uđemo u FEI s nadom da će nam pomoći da skinemo taj embargo Evropske unije. Radimo uveliko na tome i kada to uspijemo, moći ćemo ići svugdje po svijetu sa našim konjima da se takmičimo, kazala je Vražalica.

Fondacija Zemlja prijateljstva i mira prva je u BiH osnovala pravu školu jahanja sa edukovanim trenerima i jahačima, a kako je kazala Vražalica, skoro svi klubovi iz Sarajeva su ponikli baš na ovoj ergeli, koja se prostire na više od sedam hektara zemlje. Ergela ima tri arene, dvije su otvorene (to se zove manjež) i jedna zatvorena, koja je 2003. godine izgorjela skupa sa štalama. Kako su kazali, uvrđeno je da je požar uzrokovao ljudski faktor, ali slučaj još nije riješen. Šteta koju je požar uzrokovao sigurno je veća od 200.000 KM.

Dresura

Od 2003. godine, kada je imala samo šest godina, na ovoj ergeli jahanje trenira Aida Vražalica, koja je učestvovala na više takmičenja i skoro svaki put je osvojila neku nagradu. Kako je kazala, veoma često trenira, ljeti čak svaki dan, a zimi nešto manje.

– Nije teško savladati jahanje konja, bitno je samo da to jako želite. Ja se takmičim u dresuri jer ne postoji kod nas nijedno drugo takmičenje pošto nemamo još pravilnik, s obzirom na to da smo još zemlja u razvoju, ali ušli smo u FEI, tako da očekujemo da dobijemo i druga takmičenja kao što su kros, prepone i druge discipline, ispričala nam je Aida.

Tremu uoči izlaska pred sudije nije imala, jer kaže da je navikla i da čim počne, zaboravi na sve, usmjeri se na to da bez greške odradi svoj posao. Kako je kazala, i u ovom sportu desi se nekad da sudije zakinu takmičare, ali zato ih je dvoje i ukoliko jedan da visoku ocjenu, a drugi nisku, onda se moraju naći u sredini.

Na ovom takmičenju sudili su sudija iz Srbije i Bosanac koji živi u Parizu i vjerujemo da niko nije zakinut.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close