Sutra polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Ljubljani

Islamska zajednica (IZ) u Republici Sloveniji organiziraće sutra svečanost povodom polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar (IKC), odnosno džamiju u Ljubljani.

Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine.

Zvanični zahtjev IZ odgovornim institucijama u Ljubljani predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura, saopćila je IZ Slovenije.

Tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, određena je lokacija u blizini gradskoga groblja u Ljubljani.

Islamska zajednica je organizirala javni natječaj za idejno rješenje, a izabran je projekat arhitekte Feđe Košira.

U realizaciji tog idejnog rješenja, IZ suočila se sa problemom pribaljanja saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole.

Zavod za očuvanje kulturnog naslijeđa dao je negativno mišljenje, a u obrazloženju je kazano da džamija ne spada u blizinu “Plečnikovih Žala”, kompleks groblja kojeg je projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Islamskoj zajednici je ponovo, tek 1997. godine, ponuđena nova lokacija u predgrađu Ljubljane.

Tada su se pojavile velike polemike oko izgradnje džamije.

Pojedinci su pokušali organizirati referendum o tom pitanju. Ustavni sud Republike Slovenije odbio je mogućnost organizacije referenduma na kojem bi većina odlučivala o pravima manjine.

Ipak, zbog političkih problema, IZ nikada nije ponuđena mogućnost da kupi tu lokaciju za izgradnju IKC-a.

Polovinom 2006. godine, na mjesto muftije izabran je dr Nedžad Grabus.

U oktobru 2006. godine, došlo je do promjene vlasti na lokalnom nivou. Na mjesto gradonačelnika Ljubljane izabran je Zoran Janković.

Gradonačelnik Janković i muftija Grabus udružili su snage i doveli projekat izgradnje džamije do početka izgradnje.

Nakon preuzimanja vlasti, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada. Usvojen je općinski detaljni plan za lokaciju od 11.364 m², a polovinom 2008. godine, IZ-i je ponuđeno da kupi zemlju.

Zemljište za džamiju nalazi se u centru grada. Područje na kojem će se graditi džamija nije urbanizirano. Izgradnjom džamije okolina će dobiti potpuno novi izgled, a prilazi džamiji bit će omogućeni sa različitih strana grada.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizirala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za idejno rješenje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani 2011. godine.

U projektu su sudjelovala 44 arhitektonska biroa. Prvo mjesto pripalo je arhitektonskom birou Bevk&Perović arhitekti, d.o.o., iz Ljubljane.

Subota, 14. septembar 2013. godine, poseban je dan za Islamsku zajednicu i muslimane u Sloveniji.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca prisutnima će se obratiti muftija dr Nedžad Grabus, reisu-l-ulema IZ BiH mr. Husein Kavazović, predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek, ministar vakufa Države Katar njegova ekselencija dr Ghaith bin Mubarak bin Imran Al Kuwari, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik slovenske biskupske konferencije biskup Andrej Glavan i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Na svečanosti se očekuje i prisustvo predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

U petak, 13. septembra, hutbu u mesdžidu na zemljištu za džamiju u Ljubljani održat će reisu-l-ulema IZ BiH mr. Husein Kavazović, a nakon akšam namaza biće proučen mevlud povodom svečanog polaganja kamena temeljca za ljubljansku džamiju.

Prisutnima će se obratiti Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, a mevlud će proučiti hor Medžlisa IZ Sarajevo.

ONASA

Vezani tekstovi:

Ljubljanski muftija dr. Nedžad ef. Grabus: U Sloveniji gradimo najskuplji Islamski centar

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close