Sušić: Idemo probati pobijediti u Cardiffu!

Naš tim danas počinje pripreme za utakmice s Velsom i Belgijom

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine u toku današnjeg dana okupit će se u Trening centru NSBiH u Zenici, čime će označiti početak priprema za dvije, po mnogima ključne utakmice, kvalifikacionog ciklusa za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Nakon poraza od Kipra (1:2), koji nas je nokautirao i rezultatski i psihološki, izazvavši debatu o budućnosti našeg tima, slijede nam dva još teža zadatka – gostovanje u Velsu i utakmica s Belgijom – susreti u kojima pobjede ne bi mogle očekivati niti najveće svjetske reprezentacije.

Nema nervoze

Mnogi će se složiti s konstatacijom vrhovnog autoriteta našeg fudbala Ivice Osima da bi četiri boda bila velik uspjeh, ali put do njih bit će posut trnjem.

Velšani su nezgodni i tvrdi kao i svi drugi Otočani, a na Belgiju je suvišno bacati riječi.

Selektor našeg tima Safet Sušić, o čijem se ugovoru i budućnosti na kormilu našeg tima nakon poraza od Kipra mnogo govorilo, vjerovatno je svjestan činjenice da će mu daljnja podrška NSBiH zavisiti od ishoda ove dvije utakmice, ali kaže da ne osjeti nervozu. I, želi pobijediti u Kardifu.

– Nervoze nema. Nema ništa specijalno, sve je kao i obično – počeo je Sušić, nakon čega je skrenuo temu na očekivanja od utakmice u Velsu. Da mi sada neko ponudi bod u Velsu, ne bih ga prihvatio. Idemo pokušati pobijediti, ali isto tako, ne treba po trijumf ići po svaku cijenu i ponašati se naivno – govori Sušić.

Uzeti mu prostor

Iako imaju još dobrih fudbalera, Vels je sinonim za samo jednog – Gereta Bejla (Gareth Bale). Kako ga Pape misli otupjeti?

bejl-06

Bejl: Sušić nikoga neće žrtvovati zbog njega

– Jedan je od najboljih na svijetu. Ako mu se dozvoli previše prostora, može čuda napraviti. On je slobodan fudbaler, igra na više pozicija, ali ne mogu nikoga žrtvovati da ga čuva 90 minuta, jer onda od tog igrača nemam ništa. Treba ga paziti onaj ko mu je u tom trenutku najbliži pa i po cijenu da zanemari ostale – kaže naš strateg.

Upitan hoće li doći povratnik Emir Spahić, Pape je odgovorio potvrdno.

– Rekao mi je da hoće čim sam ga pozvao, a to mi je potvrdio i u subotu. S njim nema problema – rekao je Sušić.

Naš tim prvi trening do utakmice s Velsom imat će tri treninga, dva u Zenici i jedan u Kardifu.

Ne misliti o Belgiji

Na pitanje razmišlja li već i o Belgiji, Pape je rekao da nastoji ne misliti.

– Bilo bi dobro kada niko ne bi razmišljao o Belgiji. Treba prvo proći Vels, a rezultat iz te utakmice može mnogo utjecati i na drugu – kaže Pape.

U četvrtak u Cardiff

Najbolji bh. nogometaši u Zenici će se pripremati do četvrtka ujutro, kada sa Sarajevskog aerodroma čarter-letom putuju u Vels.

Nakon utakmice u Kardifu koja se igra u petak navečer, naš tim će u Velsu prespavati i u subotu ujutro se vratiti u BiH i nastaviti pripreme za duel s Belgijom, koji je na programu u ponedjeljak na Bilinom polju.

Upitan Bičakčić

Dan uoči okupljanja, Papeta je brinula mogućnost da ostane bez još jednog igrača. Poslije Sejada Salihovića, umjesto kojeg je naknadno na spisak uskočio Josip Kvesić, mogao bi otpasti još jedan bundesligaš.

Ermin Bičakčić, koji dugo nije igrao zbog povrede, proteklih dana je prikovan za krevet i zbog gripe bi mogao otpasti iz Sušićevih planova.

Autor: M. TANOVIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close