Željka Cvijanović: Ako budem izabrana u Predsjedništvo, poštovat ću Ustav BiH

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade i zajednička kandidatkinja SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije za člana Predsjedništva BiH, ocijenila je da je s aspekta SNSD-a, partije kojoj pripada, zadovoljna dosadašnjim tokom predizborne kampanje.

PIŠE: Gordana KATANA – Oslobođenje

Istakla je da je uvjerena u pobjedu SNSD-a na predstojećim opštim izborima, iako, kako je navela, postoje indicije da bi samog 12. oktobra moglo doći do trgovine glasovima. Komentarišući vrijeme na čelu Vlade RS-a, podvukla je da neće kazati da se moglo učiniti više, Vlada RS-a učinila je sve što je mogla krećući se u zadanim ekonomskim okvirima.

Etno-politička agenda

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za njenu kandidaturu za člana državnog Predsjedništva, istakla je da odlazak u Sarajevo, nakon funkcije premijerke RS-a predstavlja nove izazove.

– Iako mnogi smatraju da je obavljati funkciju člana Predsjedništva BiH,  u odnosu na premijersku, laganiji posao, kada se znaju nadležnosti Predsjedništva BiH, a one su ogromne, onda to nije tako. Voditi spoljnu politiku države koja je sama sa sobom u sukobu je veliki izazov. Previše se polaže pažnje na BiH, zbog nedostatka zajedničkih političkih vizija, u odnosu na druge zemlje, poput recimo Belgije, a da se o tome ne raspravlja na visokim instancama međunarodne zajednice. Imenovanje ambasadora takođe je veoma važno, pogotovo iz razloga da se to radi na način da nijedan ambasador ne smije promovisati interese BiH na pogrešan način. Zato je u Predsjedništvu između njena tri člana potrebno puno komunikacije, ali da svako pri tom zadrži svoju autonomiju. Smatram da konsenzus na kojem počiva BiH nije opterećenje već nešto na čemu treba dodatno raditi. Predsjedništvo je nadležno i za budžet BiH i ja ne mislim da je iz pozicije RS-a pogrešno tražiti da novac koji se raspoređuje od indirektnih poreza bude drugačije raspoređen, odnosno da više novca treba dati entitetima nego preglomaznom državnom aparatu, kazala je Cvijanović.

Na pitanje Oslobođenja da li je moguće govoriti o konsenzusu i napretku BiH na putu evropskih integracija kada lider SNSD-a Milorad Dodik javno zagovara disoluciju BiH i nudi bosanskim Hrvatima pomoć u njihovom osamostaljenju, Cvijanović je istakla da “svako ima svoju etno-političku agendu”.

“Naša agenda je da je RS neupitan, a svaka partija ima pravo da iznese svoj politički cilj. Ako je to BiH s tri entiteta, i to je dozvoljeno. Ali da bi se desila promjena, potrebna je saglasnost svih”, kazala je Cvijanović.

Za brak treba dvoje

Na naše pitanje da li će, u slučaju da bude izabrana u Predsjedništvo BiH, poštovati zakletvu da će štititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH, Cvijanović je istakla: “Naravno da ću poštovati Ustav BiH. Ja sam i do sada poštovala Ustav BiH i radila u skladu s njim. Ali teško mi je da zamislim da država može postati ako je neki njen dio finansijski uskraćen. Ukazivanje na to nije napad na BiH, njen ustav i institucije, pogotovo institucije koje su stvorene mimo Ustava. Država će početi jednog dana da se cjepka i puca jer finansijski to ne može podnijeti”.

Na pitanje da li je njen boravak u Ruskoj Federaciji u jeku predizborne kampanje naznaka spoljne politike za koju bi se zalagala ako pobijedi na izborima, posebno odnosa prema SAD-u i Rusiji, Cvijanović je kazala “da je taj odnos kao i brak, za koga je potrebno dvoje”. “S Rusijom smo sve projekte koje smo dogovorili i realizovali. Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, ja ne vidim da su one na planu privrede i investicija ovdje prisutne.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close