-TopSLIDEBiHPrivredaUrednički kutakVisoko

Sumnjive poljske maline i UNDP-iov “Koordinator”

Ovih dana u javnosti korespondiraju dvije suštinski oprečne informacije po pitanju uzgoja malina u BiH.

UNDP je raspisao javi poziv za neke općine u ZDK, a na ime malinjaka, dok s druge strane imamo priču “Nezavisnih” o sumnjivim sadnicama malina.

Naravno da je priča nespojiva na prvo čitanje i onako “na prvu”.

Da probamo povezati priče:

– Mostarski, registrirani privredni subjekt je ustupio svoju legistrativu za uvoz dva šlepera sadnica maline iz Poljske, a po zahtjevu UNDP-ovog “Koordinatora” projekata.
Jedan od šlepera je vraćen sa granice kada se utvrdilo da su sadnice “bolesne” od raka korijena ili zbog prisustva “nematoda”.

UNDP-iov “Koordinator” je odbio ponudu domaćih proizvođača rasada i odlučio se za uvozne sadnice iz Poljske.

– Da bi se skrenula pažnja sa ovog problema, trebalo je pronaći “krivca” i preusmjeriti pažnju sa pravih krivaca na domaće proizvođače.
Ovdje treba pojasniti da nadležne institucije i u Banja Luci i u Sarajevu istražuju sporne sadnice, da je proces u toku i da nitko još nema konačnih rezultata – što znači da je medijska priča neosnovana i ishitrena.
Medijsko “pakovanje” problema i adresiranje istog na visočku firmu “Frutti Funghi” ima dva ciljna efekta:

– Degradiranje domaćih proizvođača za potrebe uvoznih lobista,

– Kompromitovanje ove visočke firme u Republici Srpskoj zbog činjenice da ova firma razvija poslovne kapacitete u oba entiteta.

“Stručna mišljena” inspektora na proizvoljnim osnovama, mogu imati samo dva razloga:
“IMT” (Ima li mene tu), što je “NORMALAN” način rada inspektora u ovoj državi,
– Spinovanje priče za “boljeg klijenta”.

Medijske špekulacije ove vrste pokazuju sklonost medija da, svjesno ili ne svjesno, postaju dio korporativnog klijentelizma. Potreba za ekskuzivnim, a prije bi se moglo reći senzacionalističkim informacijama – broj lajkova ili “otvaranja vijesti” postaje prioritetnije od poslovanja domaćih proizvođača, radnih mjesta i sudbina ljudi i privrednih subjekata.

Da pojednostavimo:

Zaražene sadnice su “donirane sadnice malina, koje su proizvođači iz Sanskog Mosta nedavno dobili u okviru programa Evropske unije za pomoć poplavljenim poljoprivrednicima, zaražene su rakom korijena.”–  (Nezavisne)
Šleper takvih sadnica je podijeljen ili u fazi podjele, a već smo kazali da je drugi šleper istih poljskih sadnica vraćen s granice BiH u Poljsku.

Nije isključena mogućnost da u hiperprodukciji malinarstva u BiH postoji još “bolesnih sadnica” iz prethodnih “uvoznih” pošiljki.

Svi ovdašnji rasadnici su se pokazali “zdravim”, labaratorijski utvrđeno “ispravnim”.
Nije isključena mogućnost da se potražnja za rasadom maline nadomještava i drugim mogućim načinima, poput rezidbe iz već postojećih malinjaka u kojima može biti i “bolesnog” rasadnog materijala.

Mogućnosti je puno, a svako špekulisanje prije nego se utvrdi činjenično stanje, jedino i samo može imati već naglašeno opravdanje – da se odgovornost za nastali problem preusmjeri sa pravih krivaca na najslabiju kariku u tom lancu.

Ne tvrdimo da je u ovom slučaju to visočka firma, ali ni takvu mogućnost ne treba isključiti.

www.magazinplus.eu

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close