Summit G20: bez dogovora o Siriji

Na summitu G20 u St. Peterburgu nije došlo do dogovora oko pitanja sukoba u Siriji. Ni izravni sastanak između predsjednika SAD-a Baracka Obame i ruskog predsjednika Vladimira Putina nije ništa donio.

Međunarodna zajednica i dalje nema usklađen odgovor na rat u Siriji. Umjesto zajedničkog djelovanja, planirani napadi SAD-a protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada su podijelili 20 vodećih industrijskih i zemalja u ubrzanom gospodarskom razvoju (G20). Na završetku summita u ruskom St. Peterburgu je američki predsjednik, Barack Obama, sa svojim planovima za vojnu intervenciju u Siriji bez UN-ovog mandata ostao poprilično usamljen u krugu šefova država i vlada najvećih ekonomija na svijetu. Ruski predsjednik, Vladimir Putin, jedan od užih saveznika sirijskog režima, je nakon summita dodatno učvrstio svoj stav o odbijanju američkog vojnog udara na Damask. Zemlje, koje se zalažu za vojnu intervenciju su u manjini, poručio je Putin. On je Sjedinjene Američke Države upozorio da ne krše međunarodno pravo.

EU ministri žele uvjeriti Washington da pričeka

Američki predsjednik međutim navodi da je većina država G20 uvjerena da je Asadov režim koristio bojni otrov protiv stanovništva. “1.400 ljudi je ubijeno plinom”, kazao je Obama i dodao da je od toga 400 djece. On je kazao da je svjestan da većina država želi UN-ov mandat po pitanju napada na Siriju, ali je i dodao: “Postoji vrijeme, u kojemu moramo donijeti teške odluke.” Narednog tjedna bi i američki Kongres u Washingtonu mogao dati zeleno svjetlo za napada na Siriju. Bijela kuća je nakon summita u St. Peterburgu izdala priopćenje, u kojemu se navodi da će Sjedinjene Američke Države zajedno s drugih deset zemalja sirijski režim proglasiti odgovornim za korištenje kemijskog oružja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon savjetodavnih razgovora u St. Peterburgu izjavila da jedva vidi mogućnost obrata u sirijskoj krizi: “U ovom trenutku još nije dogledno da bi moglo doći do UN-ove rezolucije i jedinstvene UN-ove ocjene.” Ali je većina sudionika summita uvjerena, dodala je Merkel, da se u svakom slučaju mora pokrenuti jedan politički proces. I zemlje poput Kine i Rusije moraju dati svoj doprinos kako bi se organizirala jedna mirovna konferencija u Ženevi, naglasila je kancelarka.

Zbog sve napetije situacija oko Sirije ove subote (7.9.) se u litvanskog glavnom gradu Vilniusu sastaju ministri vanjskih poslova Europske unije, kako bi razgovarali o strategiji za rješavanje sukoba u Siriji. U razgovorima sudjeluje i američki šef diplomacije, John Kerry. Prema navodima diplomata, EU ministri žele Sjedinjene Američke Države uvjeriti da prije bilo kakve vojne intervencije pričekaju izvješće UN-ovih inspektora za oružje, koji su istražili mjesto na kojemu je u Siriji korišteno kemijsko oružje protiv stanovništva.

Jedinstvo protiv poreznih varalica

Dok po pitanju Sirije nije postignuti nikakav napredak, zemlje G20 su se makar dogovorili o nekoliko gospodarskih tema – koje i jesu bile razlog održavanja summita G20. Šefovi vlada i država G20 su se dogovorili o vremenskom planu za donošenje strožih pravila za takozvane banke u sjeni.

Pored toga je na summitu G20 dogovoreno poduzimanje mjera protiv poreznih bjegunaca i raznih trikova velikih koncerna za izbjegavanje plaćanja poreza. 2015. države G20 namjeravaju započeti s automatskom razmjenom informacija da bi se na taj način pojačala borba protiv utaje poreza.

Autorice: Ulrike Quast / Marina Martinović

Odgovorna urednica: Željka Telišman

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close