BiHPolitika

Suljagić: Zna se šta je dženaza, tu ne treba biti zvanica

Emir Suljagić jedan je od preživjelih Srebreničana, a danas je jedan od lidera Građanskog saveza.

Preživio je susret sa Ratkom Mladićem 1995. godine, a u svojoj knjizi je napisao da je “Srebrenica grobnica onih koji se ukopavaju i onih koji žive tu”.

Koliko se to promijenilo, govorio je za N1.

“Ne znam mogu li dati jednostavan odgovor. Ono što znam jeste da ovome svjedočimo svake godine. Pokopavanje jednog svijeta koji nije postojao prije 1992. godine. Pokopamo komadić koji je nastao tada. Ljudi koji se ne vide cijelu godinu vide se 11. jula. Možda sam pretjerao, ako hoćete i slagao… Jedini dan u godini – da me se krivo ne shvati – kada se sjećamo života u Srebrenici jeste dan kada ukopavamo one koji više nisu živi”, kazao je Suljagić.

Istakao je da je dobro što u Srebrenici ove godine nema visokih zvanica.

“Uvijek je dobro da nema zvanica. Razočaran sam da 21 godinu nakon zločina, 13 godina nakon prve dženaze – nismo u stanju razdvojiti dvije ceremonije. Zna se šta je dženaza, tu ne može biti zvanica. Kada se naguraju sa kravatama bude mi zlo, svake godine. Svake godine sam ovdje i svake godine neko kidnapuje jedan od tri najvažnija dana u godini. Tjelohranitelji se guraju u prve redove sa bubicama na dženazi…”, kaže Suljagić koji ističe da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici treba imati posebno odvojeni, sekularni – komemorativni dio.

Objasnio je da porodice ukopavaju kost ili dvije, zato što je Drinski korpus teškim mašinama prekopao masovne grobnice, i da je ta mašinerija lomila kost stradalih.

S druge strane, smatra da “da li će Vučić doći ili ne – blijedi”.

“Srbija ima obavezu da prestane voditi politiku negiranja zločina. Dok to ne prestane, neće biti važno šta će reći njihov predsjednik ili premijer”, dodaje.

Osudio je i izjave ministra vanjskih poslova BiH, Igora Crnadka:

“Ne znam zašto je on još uvijek ministar vanjskih poslova BiH, sedam dana nakon što je kidnapovao Ministarstvo vanjskih poslova BiH u koristio ga u svrhe negiranja genocida u Srebrenici”, zaključuje Suljagić.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close