BiHPolitika

Duraković: Istina i pravda su jedini put za zdravu budućnost

Tragamo za posmrtnim ostacima još gotovo 1.000 Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, kazao je u obraćanju na obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici načelnik ove općine Ćamil Duraković, javlja Anadolu Agency (AA).

On je pozvao i zamolio sve koji znaju gdje se nalaze još neotkopane masovne grobnice, da to otkriju Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodnoj komisiji za nestale osobe.

“Danas ćemo ukopati 127 Bošnjaka iz Srebrenice ubijena tokom genocida u julu 1995. Nezamisliva je agonija porodica koje su čekale 21 godinu da pronađu ostatke svojih najmilijih i ukopaju ih. Mnogi od ovih muškaraca koje ukopavamo, danas bi bili očevi ili bi se veselili gledajući kako rastu njihovi unuci”, istakao je Duraković.

Umjesto da, kako je kazao, prožive svoj jednostavni, ljudski život, oni su prošli kroz jezivu torturu zatvaranja, prevoženja u prenatrpanim kamionima po julskoj vrućini bez vode i hrane, prebijanja, mučenja i streljanja. Naglasio je da su “njihova tijela bacana u masovne grobnice, iskopane u dvorištima kuća, na njivama, pored puteva…”.

Duraković je u obraćanju na komemoraciji nakon koje će biti klanjana kolektivna dženaza, a potom obavljen ukop 127 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, kazao kako porodice žrtava koje su se vratile u Srebrenicu stanuju u mjestu bola.

“Svijest je nemilosrdni sudija. Vrijeme je stalo u Potočarima, svake godine ispraćamo naše najmilije i svake godine dan dženaze sastavlja se sa 11. julom 1995. Svake godine, ovdje oko nas u Potočarima, pred našim očima ukazuju se nijemi pogledi rastanka očeva od svoje djece, muževa od svojih supruga; braće od svojih sestara”, kazao je Duraković.

“Tragamo za posmrtnim ostacima za još gotovo 1.000 Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici. Pozivam i molim sve one koji znaju gdje su još neotkopane masovne grobnice, da to otkriju Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodnoj komisiji za nestale osobe”, rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, presude Međunarodnog krivičnog suda u Haagu za idejne tvorce i rukovodioce genocida nad Bošnjacima potvrđuju da civilizacija ne može i neće da pređe preko najgoreg od svih zločina.

“Ovogodišnja presuda i Radovanu Kradžiću za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici posljednja je za sada u nizu presuda. Zajedno sa presudama Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Zdravku Tolimiru, Draganu Nikoliću, Radoslavu Krstiću i drugima – Karadžićeva presuda za genocid nad srebreničkim Bošnjacima priča crnu priču o zastrašujućoj skali monstruznog zločina od kojeg se sledimo u užasu. Istina i pravda su jedini put za zdravu budućnost koju zaslužuju djeca i Bošnjaka i Srba u Srebrenici. Istina i pravda, jednako su potrebni i Bošnjacima i Srbima”, poručio je Duraković.

Samo tako, istakao je, “bit ćemo spremni da gradimo budućnost sa ljudskim licem – budućnost u kojoj će etika, ljudsko dostojanstvo, ljudsko razumijevanje i ljudska solidarnost, pripadati svima”.

“Samo tako, izgradićemo društvo u kojem će naše razlike – etničke, religijske, tradicijske, političke i svake druge – biti bogatstvo. Samo istinom i pravdom ćemo izgraditi osnovu za progres – društveni, ekonomski, kulturni i prije svega, ljudski”, kazao je Duraković.

Dodao je kako izvan političkih nadvikivanja i izvan svakojakih oportunizama, stoji monumentalan razlog povratka Bošnjaka u Srebrenicu: “Ovdje su mrtvi vratili žive – kako reče naš Sadik Sadiković koji 18 godina traga za ostacima ubijenih Bošnjaka. Ovdje, u Srebrenici, je naša ljubav, svaki razlog zbog kojeg se borimo, smisao našeg postojanja.”

Duraković je pozvao da se na zločin u Srebrenici upozorava, opominje, “… obilazite, dolazite i vraćajte se ovdje… mi zločine pamtimo, pravdu tražimo, mi od Srebrenice odustati nećemo”, poručio je načelnik opštine Srebrenica.

Nakon komemoracije, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za 127 žrtava genocida iz jula 1995. godine.

 

(AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close