Suljagić: Hvala Željki Cvijanović

Želim da zahvalim Željki Cvijanović što je konačno otkrila ono što mi u Prvom martu tvrdimo od samog početka: da je pokrovitelj nasrtaja na slobodu kretanja građana nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu Delegacija Evropske komisije, odnosno specijalni predstavnik EU Peter Sorensen. Uvjereni smo da su sva do sada predložena rješenja dio zajedničke antimuslimanske agende EUSR-a i SNSD-a i da je jedina poenta pokretanja izmjena važećeg Zakona o prebivalištu to da se zna gdje se u svakom trenutku nalazi svaki građanin ove zemlje islamske vjere – izjavio je koordinator Koalicije Prvi mart Emir Suljagić, regirajući na stavove predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović o odluci o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

– Nemojte se zavaravati, ovo je antimuslimanski zakon. Prebivalište desetina hiljada državljana BiH koji žive u Srbiji zadnjih deset godina i kojima je MUP entiteta RS ovaj vikend ostavio otvorena vrata da obnove lične dokumente da bi mogli glasati na narednim izborima iako već deset godina žive u Srbiji, nije i neće biti predmet provjere. Ono što treba da bude jasno jeste da kada dođe do potpunog kraha izbornog procesa u BiH, za to će biti odgovoran Peter Sorensen. Ali, ko god misli da ćemo mi u Prvom martu i bilo koji povratnik svojim glasanjem na izborima legitimirati administrativno etničko čišćenje kojim već prijeti ministar unutrašnjih poslova, živi u zabludi – dodaje Suljagić.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da odluka o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a nema veze sa povratnicima, već ima za cilj da se suzbije praksa prijave fiktivnih prebivališta.

Na pozive predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da OHR navedenu odluku odmah suspendira, Cvijanović je rekla da se Vlada RS-a “obraća kredibilnijem faktoru od OHR-a i pita EU da kaže u kojoj zemlji članici je dozvoljeno da se građani prijavljuju na adresi na kojoj ne žive”.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close