Suho voće za jače zdravlje

Suho voće, poput hurmi, trešanja, kajsija, suhog grožđa ili smokava, može biti od velike pomoći u liječenju i ublažavanju zdravstvenih problema kao što su anemija, zatvor, povišen krvni pritisak ili infekcije mokraćne bešike.

Suho grožđe  
Suho grožđe je jedan od najbogatijih izvora bora, a obiluje i resveratrolom – polifenolom moćnog protivupalnog i protvkancerogenog djelovanja.
Kalorija: 299/100g  

Suhe kajsije

Suhe kajsije sadrže tri puta više kalijuma od banana i vrlo malo soli, što je odlična kombinacija za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom. Uz to, obiluju i betakarotenom, oblikom vitamina A.
Kalorija: 348/100g

Brusnica  

Suhe brusnice povoljno djeluju na mokraćni sistem zahvaljujući visokom sadržaju proantocijanidina – aktivne materije iz skupine bioflavonoida. Uz to, obiluju antioksidansima i imaju dosta kalcijuma.
Kalorije: 308/100g  

Suhe smokve

Četiri suhe smokve osiguravaju četvrtinu dnevno preporučene količine gvožđa, a odličan su izvor bakra, cinka, selena, mangana, kalcijuma i kalijuma (čak 640mg na 100g). Kalijum pomaže u održavanju normalnog ritma rada srca i krvnog pritiska.
Kalorije: 249/100g  

Suhe šljive  

Nedavna istraživanja potvrdila su da šest suhih šljiva (50 g) dva puta na dan bolje rješava problem zatvora od laksativa iz apoteke.
Kalorija: 240/100g

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close