Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva za ponovno određivanje pritvora Budimiru

Sud BiH donio je danas odluku kojom je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora u predmetu “Živko Budimir i drugi” – potvrdio je Feni Budimirov advokat Almin Dautbegović.

(Fena)

On je kazao da je iz Suda BiH zvanično obaviješten da je sudija za prethodni postupak, odlučujući po prijedlogu tužioca da se odredi pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i drugima, odbio prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora uz ocjenu da je neosnovan.

– I za druge osumnjičene u ovom predmetu također je donesena takva odluka, ali nisam zvanično obaviješten da li su donesene određene mjere zabrane ili ne – istaknuo je Dautbegović.

Suosumnjičeni u ovom predmetu su Petar Barišić, Saud Kulosman i Hidajet Halilović.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i suosumnjičeni u ovom predmetu pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. maja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi s prethodnim određivanjem jednomjesečnog pritvora.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. maja.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close