Sud BiH blokirao imovinu bivšeg direktora UIO BiH Kemala Čauševića

Sud BiH blokirao je nepokretnu imovinu bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, izvještava Federalna televizija.
Pravosnažno rješenje o blokadi imovine doneseno je krajem prošle sedmice, i njime je obuhvaćeno 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime.

Tržišna vrijednost blokirane imovine iznosi 1,5 miliona maraka. Uglavnom je riječ o nekretninama u zanatskom centru Stakleni grad.
Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Čaušević je tokom 2006. i 2007. godine kupio tri stana u bliznini zanatskog centra Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 maraka. Jedan poslovni prostor na istoj lokaciji, vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora također u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena.
Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u ulici Ferhadija, njihova vrijednost je oko 221.000 maraka. Tu su još i tri parcele na Poljinama, koje su koštale 280.000 maraka.

Šverc tekstila

Sve nekretnine kupio je i isplatio u samo sedam godina.
Prema pisanju CIN-a, Državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sumnjiči Čauševića da je godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.
U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a državni budžet oštećen za najmanje 6 miliona KM, navela je SIPA u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH početkom prošle godine.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close