Studentsko preduzetništvo: Nova šansa za studente sa poslovnim idejama

Projekat je namijenjen svim studentima i studenticama državnih i privatnih fakulteta u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru koji su zainteresovani za ulaganje u sebe i pokretanje vlastitog biznisa, bez obzira na fakultetsko usmjerenje.

Buka – Autor: Maja Isović

“Poslovne prilike su kao autobusi – uvijek ima neka koja dolazi”, Richard Branson.

Projekat “Studentsko preduzetništvo”, pod motom Tvoj uspjeh počinje tvojom idejom, realizuje se treću godinu za redom od strane Centra za istraživanja i studije GEA Banjaluka, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Riječ je o projektu koji kroz seriju praktičnih radionica i vrijedne novčane nagrade iz nagradnog fonda od 36.000 američkih dolara pruža šansu studentima da njihove ideje zažive u praksi.

Organizatori ističu da je projekat namjenjen svim studentima i studenticama državnih i privatnih fakulteta u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru koji su zainteresovani za ulaganje u sebe i pokretanje vlastitog biznisa, bez obzira na fakultetsko usmjerenje.

Ističu da je potrebno da studenti pojedinačno ili kao tim prijave svoju ideju za učešće u programu “Imam ideju”, gdje će im biti pružena stručna podrška kroz praktičnu školu za poslovne ideje u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, kako bi što uspješnije pretočili svoje ideje u konkretne biznis planove. Školu će voditi istaknuti stručnjaci i već dokazani preduzetnici koji će putem radionica i dinamičnih nastavnih modula prenijeti studentima svoja znanja i iskustva.

 

 

 

“Pored toga, svi polaznici će dobiti certifikat o učešću u školi za poslovne ideje, a studentski timovi ili pojedinci će biti u prilici da kandiduju svoje biznis planove za finansiranje. Za devet najperspektivnijih biznis planova, po tri iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara, i ove godine će biti obezbjeđeno po 4.000 američkih dolara. Kao i prethodnih godina, krajem godine će biti organizovan Poslovni forum mladih u cilju prezentacije pobjednika, razmjene iskustava i ideja, kao i spajanja mladih sa predstavnicima privrede, obrazovanja, vladinog i nevladinog sektora, te međunarodnih organizacija”, kažu organizatori projekta.

KO SE MOŽE PRIJAVITI

Na ovaj projekta mpgu se prijaviti kreaktivni mladi studenti, bilo kog fakulteta (javnog ili privatnog) u Banjaluci, Mostaru ili Sarajevu. Prijaviti se mogu i studenti iz svih drugih gradova u BiH, ali se Škola za poslovne ideje odvija u ova tri grada.

“Ako imaš ideju za neku uslugu ili proizvod, ručni rad, umjetničko djelo, nešto u stvarnom ili virtuelnom svijetu što čeka svoju priliku. Ako smatraš da je vrijeme da ideje, koje često smišljaš i razmjenjuješ sa najbližima, dobiju mogućnost da zažive. Ili oduvijek znaš da je ta jedna dobra ideja tvoj kec u rukavu i sanjariš o njenom ostvarenju”, objašnjavau prganizatori.

Oni čiji projekti budu odabrani moći će u praktičnoj, interaktivnoj Školi za poslovne ideje naučiti kako osmisliti dobru poslovnu ideju, kao i najbitnije stvari iz oblasti marketinga, preduzetništva, istraživanja tržišta, finansija, ali i pravne regulative i izrade biznis planova. Moći će razmijeniti znanje sa ekipom sa programa, ali i stručnim predavačima i uspješnim preduzetnicima koji će ispričati kako su oni ostvarili svoju ideju.

Rok za prijave studentskih ideja je 09.03.2014. godine, a škola preduzetništva na sva tri Univerziteta počinje u drugoj polovini 3. mjeseca. Više informacija o načinu prijavljivanja i projektu “Studentsko preduzetništvo” možete pronaći na web stranici www.imamideju.ba.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close