“Preporod”: Referendum se bliži…- Od Sarajeva do Sarajgaya

Preporod.com – Islamska informatrivna novina uključila se u polemiku oko Filmskog festivala “Merlinka” koji je prekinut napadom maskiranih osoba a da je policija odbila osiguravati skup.
31. januara na stranici www.preporod.com objavljen je tekst;

Od Sarajeva do SaraGAYa – Gay parada u Sarajevu?

Počeo festival gay filma u Sarajevu

Nakon vijesti o američkom imamu koji promovira homoseksualnost, pa vijesti o gay roditeljima s njihovom djecom (izvinjavamo se što koristimo ovu riječ roditelji),  na otvorenje novog udruženja homoseksualaca, koja se otvaraju jedna za drugim u BiH, nikog više ne čudi ni filmski maraton homoseksualnih maštarija. U Art kinu Kriterion danas će biti otvoren Filmski festival “Merlinka” koji će trajati do 2. februara u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Međunarodni festival queer filma “Merlinka” prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu s idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike. Drugog dana Festivala bit će organizovana i diskusija o temi “Transeksualnost u tranziciji”…”, javlja FENA.

Kako vrijeme ide, ako zadržimo ime Sarajeva – da ga ne preimenuju u Sarajgay – bit će dobro.

Naravno, ovo može uvod i priprema terena za ispunjenje dugogodišnjeg sna svih homoseksualaca – Gay parada u Sarajevu. Koliko je jak gay lobi pokazuje činjenica da se niko više i ne usuđuje reagirati na ove pojave, kako ne bi proglašeni homofobima.

Kada već spominjemo termin “homofobija”, kojeg koristi i aktivista Suljetović i mnogi drugi, kažimo slijedeće: Homofobija nije empirijski dokazana i utvđena pojava niti se navodni strah od homoseksualaca može ekskluzivno podvesti pod ovaj termin koji doslovno znači strah od čovjeka. Riječ je o politički skovanom konstruktu smišljenom s očitom namjerom da diskreditira neistomišljenike i njegova upotreba u bilo koju drugu svrhu je prokazana kao tendenciozna i neprimjerena. Kao ilustraciju dovoljno je navesti podatak da je vodeća svjetska novinska agencija Associated Press prošle godine prestala koristiti termin homofobija u svojim tekstovima, uz objašnjenje da je riječ o političkoj etiketi namijenjenoj diskreditaciji političkih neistomišljenika. Na sti način lahko je opovrgnuti i druge etikete i optužbe propagatora istospolnih brakova, ali to je tema koja zaslužuje poseban osvrt.

Korištenjem teških i neosnovanih optužbi, po svemu sudeći, nastoje se zastrašiti svi oni koji braneći instituciju braka i porodične vrijednosti nastupaju i djeluju s tradicionalnih religijskih i etičkih pozicija. Niko ne želi u medijskom ambijentu obilježenom stereotipima i propagandom biti javno linčovan, ozloglašen i, na koncu, proglašen čovjekomrscem i nazadnjakom. Međutim, ono što daje povoda za dodatnu zabrinutost jeste činjenica da su u susjednoj Hrvatskoj razni lobistički centri, koji promoviraju i populariziraju homoseksualnost, pridobili značajan dio javnosti i građanstva. Izgleda da ni u BiH nije drukčije. Referendum se bliži…

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close