Studentsko preduzetništvo: 48.000 američkih dolara za 12 studentskih ideja u BiH

Nagradni fond za studentske poslovne planove ove godine je povećan za 12.000 američkih dolara i iznosi 48.000 USD, te je ukupno nagrađeno 12 studentskih ideja iz Bosne i Hercegovine, po četiri iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Autor: Maja Isović – BUKA

Odabirom najboljih studentskih poslovnih planova završeno je takmičenje za najbolje poslovne planove u okviru projekta ‘Studentsko preduzetništvo’. Ovaj projekat, već treću godinu za redom, realizuje Centar za istraživanja i studije GEA uz podršku Američke agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Nagradni fond za studentske poslovne planove ove godine je povećan za 12.000 američkih dolara i iznosi 48.000 USD, te je ukupno nagrađeno 12 studentskih ideja iz Bosne i Hercegovine, po četiri iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Komisiju za ocjenu poslovnih planova su činili predstavnici Univerziteta Sarajevo, Univerziteta Banjaluka, Sveučilišta Mostar, drugih sponzora projekta, kao i uspješni preduzetnici. Ove godine je prijavljeno 79 poslovnih planova, te je komisija imala veoma težak zadatak pri odabiru najboljih.

U skladu sa unaprijed definisanim evaluacionim kriterijima i nakon razgovora sa najboljim kandidatima, izrađena je konačna rang lista poslovnih planova, te su izabrana po četiri pobjednička biznis plana u svakom od navedenih gradova, koji su nagrađeni sa po 4000 USD.

Najuspješniji poslovni planovi su:

Sarajevo

Erdin Karijašević – “ESSENTIAL OILS”
Ademir Torlak – “ALLIUM CEPA”
Nermana Šimšić – “FUNGI ESPRESSO” i “PROIZVOD PRIRODE”
Arnela Mustafić – “LAVELA”

Banjaluka

Mirjana Ribić i Dijana Ilić – “AGRICOLA”
Anja Ćosić – “ZELENA DOLINA”
Branko Vasiljević – “RECYCLE BIN”
Nikola Pavlović – “GRADILICA”

Mostar

Amra Buljubašić – “FOODSCAN”
Almir Dodigović i Haris Hadžiahmetović – “BESTIES”
Ana Zelić i Zvonimir Madžar – “CONVOCO MARKETING”
Ljubica Skoko i Josip Soldo – “YARD”

Pravo učešća u programu ‘Studentsko preduzetništvo’ su imali svi studenti iz Bosne i Hercegovine, a trening moduli su se održavali u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru. Za učešće u projektu, ove godine, prijavljen je rekordan broj studenata koji su pokazali veliki nivo znanja, stručnosti i kreativnosti.

Nagrađeni studentski poslovni projekti biće predstavljeni na Poslovnom forumu mladih, koji će biti organizovan tokom jesenjeg semestra ove  godine.
Konačne rang liste po gradovima i više informacija o projektu možete pronaći na web sajtu projekta www.imamideju.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close