Stručnjaci počinju pripreme za izradu studije: Vrelovod Ćatići – Sarajevo više nije fikcija

Vrelovod TE Ćatići – Sarajevo, koji bi stanovnicima glavnog grada BiH osigurao ne samo jeftinije grijanje nego i zdraviji život, više nije samo fikcija. Vlada FBiH je iskazala zainteresovanost za ovaj projekat i donijela odluku o izradi studije njegove isplativosti, koju će finansirati Elektroprivreda BiH i Fond za zaštitu okoliša.

(Oslobođenja)

– Ovih dana ćemo završiti pripreme oko formiranja tima stručnjaka, koji će najkasnije za mjesec i po donijeti smjernice na osnovu kojih bi bio raspisan poziv za izradu studije, rekao nam je direktor sektora razvoja u Elektroprivredi BiH Emir Aganović, napominjući da je inicijativa o kojoj govorimo višestruko interesantna.

Ni stara studija nije za odbaciti

– Mi smo prije deset godina radili studiju toplifikacije do Sarajeva iz TE Kakanj. Nosilac posla je bio konzorcij s Energoinvestom na čelu, ali projekat nikada nije bio završen, pa i zbog pitanja lokalne infrastrukture, ističe Aganović.

– Imajući u vidu protok vremena, i neke promjene koje su se u međuvremenu desile, dvoumili smo se da li da radimo na inoviranju stare studije, ili da pravimo novu. Vjerovatno ćemo ih kombinovati, nastavlja Aganović, dodajući da je inicijativa za izradu studije došla iz pomenutog federalnog ministarstva.

Dragan Šulović, savjetnik ministrice i aktivista za zaštitu okoliša, jedan je od ključnih njenih pokretača: “Krenulo je od pisma koje je norveška ambasada uputila našem ministarstvu, zabrinuta zbog zagađenog zraka u Sarajevu, a, prije svega, želeći da pomogne svojim državljanima, ali i svim Sarajlijama. Tako se rodila ideja”, tvrdi Šulović, napominjući da se o povezivanju Sarajeva i Ćatića vrelovodnim cijevima priča decenijama.

– Mi vjerujemo da će se na ovome raditi ubrzano, kaže Šulović, pokazujući nam u svome kompjuteru podatke iz nekih drugih evropskih gradova u kojima je grijanje riješeno na način kako bi trebalo biti sada i u Sarajevu.

Najbolje je sredinom

– Efekat je i finansijski i ekološki, ističe Šulović, jer ne samo što će se praktično koristiti otpad nego će se postići i ono što svi želimo: čisto Sarajevo. V.d. direktora Toplana Sarajevo Admir Džubur kaže da je ovo javno preduzeće predložilo svoga člana u pomenutu komisiju: “Isplativost projekta treba da pokažu činjenice, a ne priče. U tom slučaju, zašto da ne”, ističe Džubur. Svi sagovornici tvrde da je izgradnja autoputa u mnogo čemu skratila posao oko eventualne izgradnje budućeg vrelovoda: “Ne bi bilo potrebe trošiti novac i vrijeme na imovinskopravnim poslovima”, objašnjava Aganović.

Šulović tvrdi da je najbolja varijanta da vrelovod ide sredinom autoputa, a Aganović smatra da je sada manje važno krajem ili sredinom, u odnosu na to da li se doista radi o projektu čija bi izgradnja riješila mnoge probleme u Sarajevu.

Podsjećamo da je u protekli mjesec i po inž. Muzafer Osmanagić, kao da je znao da to postaje hit-tema, u Oslobođenju prezentirao svoje viđenje nekoliko bitnih projekata za grad Sarajevo. Najviše pažnje je posvetio vrelovodu. Ne bi li i Osmanagić, sa svojom dokumentacijom, mogao biti dio tima?

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close