Stručnjaci o novom zakonu o radu: Ograničavaju se privilegije državnih službenika

Prijedlog Zakona o radu koji je utvrdila Vlada FBiH je izazvao različite reakcije, a ekonomski stručnjaci za portal Faktor.ba iznose svoje mišljenje o ovoj temi.

Zlatko Hurtić, poznati ekonomski stručnjak kaže da podržava usvajanje zakona u ovom obliku jer je prema njegovom mišljenju ovo maksimum koji je federalna vlada trenutno mogla postići.

– Ono što je bitno napomenuti i što je najveći uspjeh tog novog zakona jeste da će se ograničiti mogućnost da privilegovani slojevi državne administracije i javnih preduzeća koji ionako imaju visoke plate tuže državu i da time dobijaju još novca. Moguće je da će novi zakon o radu imati pozitivnih efekata na budžet i jednakopravnosti svih radnika u BiH – kazao je Hurtić.

Kaže da je važno napomenuti onima koji ne razumiju da smo mi otvorena ekonomija koja želi da ide prema Evropi i samim tim smo otvorili svoje granice za uvoz. Time se naša preduzeća moraju takmičiti sa proizvodima tržišta kakvo je čak i Kina, a gdje je produktivnost radne snage znatno veća. Ako bh. firme ne budu u stanju postići jednaku ili veću produktivnost, BiH neće moći ekonomski opstati, tvrdi Hurtić.

Jesmo li za reforme

– Najave opozicionih stranaka da će blokirati usvajanje zakona o radu u parlamentu je čisti populizam. Ova zemlja nikad nije imala, a vidi se i po ovome, nema ni sada političare koji misle o zemlji i njenom napretku već samo političare koji misle o sebi i koji bi jedan drugom rado prerezali vrat da im date noževe. To sljepilo je toliko jako da čak i ovaj mali korak ka reformskom pravcu biva sahranjen i samim tim i neka budućnost ove zemlje – smatra Hurtić.

Ističe da se sindikati ponašaju “ideologizirano“ i da je u prvom planu njihov vlastiti interes. Niko među njima ne vodi računa o radničkim pravima i situacija je takva da oni isključivo vode računa o pravima državnih službenika, kaže Hurtić, te dodaje da sindikati zatvaraju oči i ne vode računa o onome šta je potrebno ovoj zemlji.

– Svi govorimo o reformama a kad se reforme dešavaju onda je neko protiv, jedna nemoguća situacija. To se vidi i na primjeru Elektroprivrede BiH čiji su radnici prijetili da će ugasiti struju zbog najava da bi im plate mogle biti smanjene za deset posto. Oni su pomiješali lonce misleći da je ta firma njihovo vlasništvo, jer očigledno nije – zaključuje Hurtić.

Fleksibilno zapošljavanje

Prof. dr. Senad Softić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu u izjavi za Faktor.ba navodi da novi zakon treba da zaštiti dobrog radnika od lošeg poslodavca i dobrog poslodavca od lošeg radnika. Trenutne zakonske odredbe štite radnike radio on efikasno ili ne radio, i stoga je potrebno zaštititi poslodavce.

– U razvijenom svijetu je trend fleksibilnog zapošljavanja da bi se vidjelo da li radnik ima kompetencije, da li se snalazi na poslu i možda kroz izvjesno vrijeme i poslodavac i radnik mogu uvidjeti da li odgovaraju jedan drugom. To bi trebalo i ovdje uvesti – smatra profesor Softić.

Uloga sindikata je da štiti prava radnika, a ponekad to radi s razlogom i ponekad bez razloga, kaže on, te dodaje da je sindikat uvijek u opoziciji makar i prijedlog bio dobar. Teško je usaglasiti ove dvije suprotnosti i uvijek će biti nesuglasica na relaciji vlada i sindikat ili poslodavci i sindikat, i to je tako svugdje a ne samo kod nas, navodi Softić.

– Čim je šef Delegacije EU u BiH izrazio podršku Prijedlogu zakona o radu, tu sigurno ima pozitivnih elemenata. Opozicija koja osporava zakon treba da bude konkretna i kaže šta je problem. Nije fer da generalno govore da čitav zakon nije dobar. Ali čak i da su opozicione partije na vlasti morale bi uvesti ove promjene – objašnjava Softić.

Zakon o radu je generalno bitan jer će pojačati odgovornost na poslu, i osim poslodavca i radnik će biti odgovoran za posao. Samo zapošljavanje ne rješava sve probleme zaposlenih već se moraju dokazivati kroz čitav radni angažman, zaključuje Softić.

Kompletan Prijedlog zakona o radu koji je nedavno usvojila federalna vlada možete pronaći na službenoj stranici vlade.

(A. Perčo/Faktor.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close